Hoppá: nekiment a német lap Ausztriának, mert Bécs túl sokat és túl sokszor hajlong Moszkva előtt

2023. október 29. 12:00

Ha üzletről van szó, Bécs még mindig Moszkva oldalán áll, állítja a Die Zeit osztrák munkatársa.

2023. október 29. 12:00
null

Ausztria autokraták előtt pukedlizik

állítja Florian Gasser, a berlini és hamburgi kiadású lap, a Die Zeit osztrák munkatársa. Gasser Karin Kneissl egykori osztrák külügyér Vlagyimir Putyin orosz elnök előtti térdhajtására utalt. Mint ismert, Kneissl 2017 és 2019 között volt az osztrák diplomácia vezetője; az Osztrák Szabadságpárt (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) jelölte e posztra. Minap arról írtunk, az osztrák diplomata az oroszországi Petrusovóba költözött, miután fenyegetések és az Oroszországgal való viszonya miatti vádak után elhagyta Ausztriát. Ám kétségtelen, Kneissl akkor került a középpontba, mikor a 2018-as esküvőjén ott volt Sebastian Kurz akkori kancellár mellett Putyin is.

Visszatérve Gasser fejtegetésére, úgy véli,

ha üzletről van szó, az osztrákok még mindig Moszkva oldalán állnak

– semlegességükre hivatkozva nem segítenek például Ukrajnának Oroszország ellen.

Biznisz? Az osztrák Raiffeisen nyereségadatira hivatkozik első sorban, e szerint több százmillió eurós nyereséget ért el (a profit kétharmada) a pénzintézet oroszországi leányvállalata. De itt van az OMV is, ami öt esztendeje 2040-ig érvényes szállítási szerződést írt alá az orosz Gazprommal, pedig akkor már megtörtént Krím orosz annektálása. Gasser azt is megemlíti, hogy Bécs paradicsom az orosz kémek számára.

Az újságíró más politikusokat is felhoz, nem csak Kneissl-t. Például a konzervatív Wolfgang Schüsselt és a szociáldemokrata Christian Kernt, kik orosz nagyvállalatoknál vállaltak felügyelőbizottsági tisztséget. Igaz, teszi hozzá Gasser, ők Oroszország tavaly megindított, Ukrajna elleni agressziója után lemondtak mandátumukról. Ám ott van Karl Nehammer néppárti (Österreichische Volkspartei – ÖVP) kancellár, aki 2022 áprilisában Oroszországba utazott, és ott találkozott Putyinnal. „Eddig az egyetlen nyugati kormányfő, aki ezt megtette.”

Célkeresztben az osztrák választások

Florian Gasser aggódva, ámde tán reménykedve is tér ki a jövőre esedékes osztrák parlamenti választásokra. Mint írja, Herbert Kickl (FPÖ) erős jelölt, előkelő helyen szerepel a közvélemény-kutatási adatsorokon. Kickl oroszbarát, s ezt támasztja alá mások mellett az is, hogy az orosz agresszió megindulása után „megértésre” szólított fel Moszkvával szemben, valamint haszontalannak tartja az EU szankcióit is. Mindazonáltal

talán Ausztria jövőre Orbán Viktor igazi vetélytársa lesz, és megelőzi Magyarországot Putyin hasznos idiótáinak rangsorában”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2023. december 04. 09:16
Ha, ha, eddig úgy tudtam a németek 1939 óta, kicsi szünetekkel (1941-45-ig) az oroszok legnagyobb európai üzleti partnerei. Nézd csak a német ipar nyersanyag forrásait, vagy a balti vezetékeket, amiből ki tudja mennyi működik most is....
szarvas-2
2023. október 30. 05:30
A németországi informális deep state zsidó vezetés lebaszta az austriai ugyanezt. Viccesek. Bábállamok. Valójában.
fatman
2023. október 30. 00:59
bizony... az idő nekünk dolgozik... :)
Martell 2
2023. október 29. 23:35
Te viszont egy haszontalan csicska vagy, firkász.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!