Guardian: Ukrajna csapást mérne Szíriára és Iránra, ha kap hozzá fegyvert

2023. szeptember 27. 19:51

A lap szerint az Ukrajna ellen bevetett drónok nyugati cégek által gyártott alkatrészeket is tartalmaznak.

2023. szeptember 27. 19:51

Az ukrán városok elleni legutóbbi támadásokban használt iráni kamikaze drónok európai alkatrészekkel vannak feltöltve – derül ki abból a titkos dokumentumból, amelyet Kijev küldött nyugati szövetségeseinek, és amelyben nagy hatótávolságú rakétákat kér az oroszországi, iráni és szíriai gyártóüzemek megtámadására – olvasható a Guardian cikkében. Az ukrán kormány által a G7-ek kormányainak augusztusban benyújtott 47 oldalas dokumentumban azt állítják, hogy az előző három hónapban 

több mint 600 támadást hajtottak végre ukrán városok ellen nyugati technológiát tartalmazó UAV típusú pilóta nélküli légi járművekkel.

A Guardian által megszerzett dokumentum szerint a Shahed-131-es drónban 52 nyugati cégek által gyártott elektromos alkatrészt találtak, a Shahed-136-os modellben pedig 57-et. 

Öt vállalat lehet érintett

Öt európai vállalatot, köztük egy brit multinacionális vállalat lengyel leányvállalatát nevezték meg az azonosított alkatrészek eredeti gyártójaként. „A gyártók között olyan cégek vannak, amelyek székhelye a szankciós koalíció országaiban van: 

az Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában, Japánban és Lengyelországban” 

– állítja a közlemény. A dokumentum szerint Irán már diverzifikálta termelését egy szíriai gyár segítségével, amely az orosz Novorosszijszk kikötőjébe szállít. A lap szerint Ukrajna a dokumentumban jelezte: „rakétacsapásokat mérnének az iráni, szíriai, valamint az Orosz Föderációban található potenciális gyártóüzemekre. A támadásokat az ukrán védelmi erők hajthatják végre, ha a partnerek biztosítják a megsemmisítéshez szükséges eszközöket”.

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: Andreas Franke / picture alliance / AFP

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vfefe
2023. szeptember 28. 10:25
En azt mondom, tegye. Merjen csapast Iranra. Aztan meglatjuk/meglatjak, mi lesz.
Stingary76
2023. szeptember 28. 06:22
Az milyen már... Adjatok nagy hatótávolságú fegyvereket, végezzetek felderítést, hogy hol van a célpont, adjátok meg a GPS koordinátáit, mi kilőjjük a rakétát innen, ti meg vezessétek a célpontra.
DrPepper
2023. szeptember 28. 05:59
Ukrajna tulajdonképpen hagyományos rendőr- és katonaállam szerepét kívánja felújítani. Egy háború nélküli Ukrajna lassan értelmezhetetlenné válik.
ringwoodite
2023. szeptember 28. 03:08
A végén még Iránnal leszünk határosak keletről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!