A végtelenbe nyúló háborúkat a felmorzsolás logikája fogja uralni

2023. szeptember 10. 21:35

Ma éppen úgy, mint 1914-ben.

2023. szeptember 10. 21:35
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Gyakran halljuk azt, hogy a háború az élőerő, a haditechnika, a tér és az idő  cserekereskedelme. A sebességről azonban sajnálatos módon sokkal kevesebb említés esik. Ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi háború dinamikáját, érdemes sokkal több figyelmet szentelnünk a sebességnek. 

1. Egy ex-szovjet aknarakó jármű óránként hat kilométernyi harckocsielhárító sávot képes telepíteni

2. Egy hasonlóan ócska árokásó jármű egy nap alatt 12 kilométernyi sáncot képes belehasítani az anyaföldbe.

3. Ugyanakkor modern harcjárművek három hónap alatt alig 14 kilométert voltak képesek megtenni. Mindez napi kvázi 150 méternek felel meg.

Ne értsük félre a dolgot. Ez nem csak az ukránok problémája. Ami ma nehéz az ukránoknak, holnap nehéz lesz az oroszoknak is. Ameddig a harctéri futóversenyben az árokásógép teknőse lehagyja a harckocsi Achillesét, addig a végtelenbe nyúló háborúkat a felmorzsolás logikája fogja uralni. Ma éppen úgy mint 1914-ben, olyan innovációkra lenne szükség, amik visszahozzák a mobilitást a harctérre és ezzel a háború szükséges rosszát a lehető legkurtábbra rövidítik.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2023. szeptember 11. 09:39
Csak a lényeget felejti el szokás szerin Robert C(omical) Castel. Ki fogja jobban bírni a végtelenbe nyúló háborút? Az Olaszország gazdaságával megegyező méretű ruszki gazdaság? Vagy a világ GDP-jének 60%-át Nyugat?
lhotx
2023. szeptember 11. 08:41
Az ilyen (permanens) felőrlő háborúzások közepette ki fogja uralni a világot? ,,Uralni". Merthogy a múlt héten R.C.Castel még arra tett komoly tétet, hogy az USA fogja visszanyerni korábbi képességét (ami nem lehetetlen; elvégre NEKI pontosabb értesülései lehetnek arról, kik, mit lesznek hajlandók finanszírozni). Vagyis -- vonom össze helyette ezt a kettő nézetet -- az USA oly módon TUDJA VISSZANYERNI korábbi súlyát, HA FOLYTONOSAN ILYEN FELŐRLŐ HÁBORÚZÁSOKAT ROBBANT KI VILÁGSZERTE. Na, ugyes voltam?
Bájron
2023. szeptember 11. 07:54
Zselé, szádban lessz a farkad!!!!!?
Kovács Ubul
2023. szeptember 11. 07:31
A jelenlegi asszimetrikus konfliktus csak a szabályt erősítő kivétel. Abból általánosítani, hogy a muszkák rá tudják erőltetni a 2. világháborús stratégiájukat az alárendelt ellenfelükre - alapvető tévedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!