Ukrajna ismét fenyeget, lekapcsolnák Európát az orosz gázról

2023. július 15. 12:16

Tippelhet, mely országokat érintené leginkább a döntés.

2023. július 15. 12:16
null

„Nem valószínű, hogy Kijev újabb gáztranzitról szóló megállapodást kötne, amely az orosz Gazpromnak engedné, hogy gázt szállítson az Európai Unióba” – fogalmazott a Politicónak German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter. A jelenlegi, 2019-es megállapodás 2024-ig szól, amelynek értelmében a Gazprom 40 milliárd köbméter gázt szállít a kontinensre Ukrajnán keresztül. 

Az orosz gáz profitja most Oroszország Ukrajna elleni háborúját és a Gazprom magánhadseregét pénzeli, de a jövőben az egyetlen dolog, amire fordítani szabadna, az a jóvátétel lenne"

– fogalmaz Galuscsenko, igaz, a Politico hozzáteszi, hogy Kijevnek ez a megállapodás 7 milliárd dollárt hoz a konyhára. 

Mindenesetre az ukrán miniszter szerint 2024-re Európának „már egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra”, a háború amúgy is ellehetetleníti a kétoldalú tárgyalásokat. 

A Politico is írja: az Oroszország és Nyugat-Európa közti gáztranzit szárazföldön mindössze két útvonalon történik, ebből az egyik Ukrajna területén halad keresztül. Egy ilyen döntés Magyarországon kívül Olaszországot, Szlovákiát, és Ausztriát is érintené, utóbbinál az orosz gáz felhasználása a háború előtti idők arányára emelkedett vissza. 

Nyitókép: Jilmer Postma / ANP MAG / AFP

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bailey81
2023. július 17. 09:46
Megtehetnék persze, de ha nem akarják a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni, akkor duma a köbön. Attól, hogy megtehetnénk, mégsem kisbaltával vágunk körmöt ilyen egyszerű ez...
Beszélgető
2023. július 17. 08:54
Ezzel gyakorlatilag meghatározták az orosz-ukrán háború végét. A szerződés lejártáig el kell söpörni a pöcszongoristát a bandájával együtt, hogy az új kormányzat szerződni tutdjon oroszországgal és ne taszítsa fagyhalálba európa jelentős részét a gázhiány.
Selamat
2023. július 17. 08:29
Ennyire lehet bíznak az ukránokban.
bagira002
2023. július 15. 19:08
Magyarok gázt török vezetéken kapnak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!