Román újságíró: Magyarország az új világrendre várva akarja Trianon sebeit begyógyítani

2023. július 25. 13:24

Dan Constantin arról is írt, hogy „a tusnádi szabadegyetem a digitális korszakba vitte az irredentizmust”.

2023. július 25. 13:24
	Kászonjakabfalva, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) szelfit készít a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi és magyarországi diákjaival az MCC Kászonjakabfalva mellett létesített képzési központjában 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Jurnalul National „A tusnádi szabadegyetem a digitális korszakba vitte az irredentizmust” címmel jelentetett meg cikket. Ebben a szerző, Dan Constantin sorra vette a magyarországi politikusok azon megszólalásait, amelyek szerinte ezt bizonyítják. Orbán Viktorral kezdte, aki szerinte megpróbálta igazolni a kormánya leválását az aktuális európai és NATO-álláspontról, továbbá átugrotta Magyarország gazdasági nehézségeit, az inflációt, a forint leértékelődését stb.

Constantin hozzátette:

az ukrajnai háború kérdésében ködösített és inkább a globális hegemóniáért vívott harcról beszélt.

Az európai berendezkedést kudarcnak ítélte meg, amely nem veheti fel a versenyt az Egyesült Államokkal, kiöregedett bokszolónak állította be az EU-t, amely már nem akar ringbe szállni – írta.

A magyar revizionizmusról

Azt is kijelentette: „Oroszországot nem lehet leválasztani a világ többi részéről” – tette hozzá. A magyar revizionizmust ott fedezte fel Constantin, hogy

Magyarország az új világrendre várva akarja Trianon sebeit begyógyítani

Ezt is ajánljuk a témában

 ami szerinte nem újdonság, ugyanez történt a negyvenes években is. Szerinte ugyanakkor amit nem mondhatott el Orbán Viktor, megtették helyette mások a táborban.

Egyéb beszédek

Ide sorolta Semjén Zsolt kijelentését a virtuális nemzeti térről, amelynek keretében

minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és államrezonhoz hozzáfér,

megjegyezve, hogy a miniszterelnök-helyettes nem definiálta az államrezon jelentését és kifogásolta a szintén elhangzott „utódállamok” kifejezést is.

Németh Zsolt beszédét is ide sorolta, aki „megpróbálta megmagyarázni a nehezen megmagyarázhatót” és kijelentette: Ukrajna számára a háború nem lehet ürügy az etnikai közösségek diszkriminációjára. Végül Tuzson Bence kijelentését is felidézte, aki szerint az EU összeomlik, ha Brüsszel diktálni akar a tagállamoknak.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2023. július 25. 16:54
Akik itt egyes egyedül paráznak, azok éppen azok, akiknek ROSSZ A LELKIISMERETE. Vagyis éppen a románok, akik hazugságok árán kapták meg Erdélyt meg a Partiumot.
Egyszeriember
2023. július 25. 15:24
Az utódállamok kifejezést én is kifogásolom, ha ez a környező országokról hangzott el. A tolvaj, zsivány, csaló, rabló csináltállamok pontosabb kifejezés. Minden irányból önmagunkkal vagyunk határosak.
drogqueen
2023. július 25. 15:00
Most, hogy Orbán meghirdette a nyelvvel a Kína seggébe politizálást... Kiderült, hogy itt is van córesz: "Változások Kínában: leváltották a külügyminisztert és a jegybankelnököt."
Narancsisten
2023. július 25. 14:57
Már megint Trianon? Uncsi és fárasztó. Trianon előtt a magyarok elnyomó gyarmatosítóként kizsigerelték a románokat, szlovákokat, szerbeket, most pedig sír a kicsi szájuk, mert elvették a 800 éven át bitorolt területeket. Nem szabad elfelejteni, hogy mi magyarok is migránsok vagyunk, akik gyilkolni és fosztogatni jöttünk a Kárpát-medencébe és leigáztuk a környező népeket. Azt kaptunk amit megérdemeltünk. Ideje lenne továbblépni és igazi baloldali eszme szerint vezetni az ország hajóját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!