Kevés a tűzerő a hatékony, gyors ukrán hadművelethez – Világrend

2023. július 12. 16:45

Milyen biztonsági garanciát ad Ukrajna számára a NATO? És milyen kihatása lesz a háborúnak a globális biztonsági rendszer átalakulására? A biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. július 12. 16:45
null
Maráczi Tamás

Az ukránok amerikai hadászati-kiképzési tervek alapján ezúttal nem a mozgékony hadviselés eszközeivel, hanem felőrlő hadművelettel próbálják feltörni a mélységben tagolt orosz védelmi állásokat, várható volt, hogy lassú, hosszú hetekig eltartó manőverekből fog állni az ukrán ellentámadás – mondta a Világrend új adásában Csiki Varga Tamás. 

Azt gondolom, hogy lesz áttörés, lesz ukrán területfoglalás. Ez nem fogja a Krímet érinteni, de a herszoni-zaporizzsjai térséget igen, viszont nem biztos, hogy az egész földnyelvet el tudják foglalni” – vélekedett a jelenlegi harcok kimenetelét latolgatva, hozzátéve, hogy sok múlik a nyugati haditechnika érkezésén, mert az ukrán légvédelem és tüzérségi erő nem tudja erélyesen támogatni a szárazföldi alakulatok előrenyomulását. 

Ukrajna NATO-csatlakozási ambícióiról a szakértő azt mondta: a szövetség tagállamai az ukrán NATO-tagságot leginkább politikai okból hagyják nyitva, mert ahhoz konszenzusos egyezség kell, és néhány tagállam miatt ez a megegyezés még nincs meg.

Elegendőek lesznek a katonai képességek az áttörés megvalósításához? Milyen biztonsági garanciát ad Ukrajna számára a NATO? És milyen kihatása lesz a háborúnak a globális biztonsági rendszer átalakulására?

 

A műsor vendége: Csiki Varga Tamás, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 13. 00:04
Műszaki akadályok ellen kazettás lőszer?! Hagyjuk... Eleve ezek régebbi típusú 155 millis gránátok, ráadásul naptárilag régi készletek. A résztöltetek akár 10%-a már 1991-ben sem robbant fel, ez a korral csak romlott.
B_kanya
2023. július 12. 20:48
" felőrlő hadművelettel próbálják feltörni a mélységben tagolt orosz védelmi állásokat" Az oroszokat anyagcsatára "kényszerítik". Aha, mi baj is lehet? :)
Menhetten
2023. július 12. 20:28
Júl. 12: Az ukránok pusztító csapást hajtanak végre. Bevetették a kazettás lőszereket. VÉGEZTEK AZ EGYIK LEGJOBB OROSZ TÁBORNOKKAL. Mai hírek: https://www.youtube.com/watch?v=iL8tRtZkefA Slava Ukraini!
Cross Wire
2023. július 12. 19:37
Ukrajna csak a harcmező.. itt Oroszország ellen háborúzk egy, az USA tüzelte-Európa pénzelte horda. Ukrajna lassan leradírozódik a térképről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!