Gombokat és gyöngyöket találtak idősotthonokból megmentett emberek gyomrában Romániában – hullanak is a fejek

2023. július 12. 12:12

Lemondások és menesztések is történtek a botrány miatt.

2023. július 12. 12:12

Lemondott az Ilfov megyei közegészségügyi hivatal igazgatója, Teodor Gabriel Negulescu, miután napvilágra kerültek azok a rémtettek, amelyeket idősotthonokban tártak fel.

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy gombokat és gyöngyöket találtak kiéheztetett emberek gyomrában, akiket egy idősotthonból szabadítottak ki Romániában. 

Erről egy névtelenséget kérő orvos így nyilatkozott: „Amikor megérkeztek hozzánk, megdöbbentett, hogy milyen rossz állapotban voltak. Mintha bezárták volna őket egy konténerbe és ott felejtették volna: kiszáradtak, gyengék és rendkívül piszkosak voltak. Az orvosi vizsgálatok két esetben idegen tárgyakat, gombokat és gyöngyöket találtak a gyomrukban. Biztosan éhségükben ették meg ezeket.”

A lemondott igazgató egyébként ragaszkodik ahhoz, hogy ő teljesítette kötelességét, hiszen korábban mindhárom központban tartottak ellenőrzéseket és összesen hét bírságot is kiróttak a rendellenességek miatt.

 Emellett Negulescu arról is gondoskodott, hogy a három otthonból megmentett nyugdíjasokat más otthonokban helyezzék el.

A lemondás mellett menesztések is történtek: a fogyatékkal élő személyek jogait védő országos hatóság elnökét, Mihai Tomescut és alelnökét, Adela Craciunt is krúgták, valamint az alapítvány egyik korábbi vezetőségi tagja felfüggesztette tanácsadói tevékenységét Gabriela Firea családügyi miniszter kabinetjében.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner Archív

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci-9-9
2023. július 12. 13:46
A felírt gyógyszereik helyett kaphatták a gyöngyöket, gombokat "úgysem látják, mit vesznek be" alapon.
Akitlosz
2023. július 12. 13:30
Annyira nem jó a helyzet az ilyen helyeken. Az idősotthon is üzlet. A fenntartó hasznot akar. Így alacsonyan tartani a költségeket. Vagy ha állami, akkor meg eleve nem jut rá sok pénz, és ott a vezetők abban motiváltak, hogy az a kevés is eltűnjön.
khomeini
2023. július 12. 13:26
bezzeg...!
Monostor
2023. július 12. 13:23
Romania, a minden lehetosegek orszaga. Ott ez is lehetseges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!