Bizottsági szóvivő: Elhúzódik az Erasmus-ügy, mert Magyarország nem teljesítette a Bizottság feltételeit

2023. július 12. 14:06

Ujvári Balázs szerint Magyarország nem válaszolta meg az aggodalmakat, így a diákok járhatnak rosszul.

2023. július 12. 14:06

Az Euronews arról ír, hogy Ujvári Balázs bizottsági szóvivő szerint világos, mit kell tennie a magyar kormánynak azért, hogy az alapítványi egyetemek diákjai és tanárai is részt vehessenek szeptembertől az uniós finanszírozású programban. „Nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottság és Magyarország között az Erasmus+ diákcsere-program finanszírozásának felfüggesztése miatt, ezek azonban még nem vezettek eredményre” – ezt közölte Ujvári Balázs szóvivő a Bizottság napi sajtótájékoztatóján. 

A portál emlékeztet: korábban az unió összeférhetetlenségre hivatkozva kizárta a modellváltásban résztvevő alapítványi formában működő magyar egyetemeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programokból, mert a kuratóriumi tagok között sok kormányzati politikus volt. A Bizottság szerint ez veszélyt jelentett az uniós források elköltésére.  

„Világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. 

Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. 

Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően. Folytatódik az eszmecsere. Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért további megbeszélésekre van szükség” – mondta a szóvivő.

Ujvári Balázs hozzátette: az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket, a jogszabály vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály. Ezután a Tanács dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról.  Hangsúlyozta: mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt.

A szóvivő leszögezte, hogy jelenleg nincs Magyarországon ilyen törvény, és szerinte 

csak Magyarországon múlik az, hogy megfeleljen az elvárásoknak. 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Mandiner

 

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2023. július 13. 00:04
Az oktatásügy Nemzeti hatáskör!!! Mi köze a bizottságnak hozzá???!!!
Reszelő Aladár
2023. július 12. 18:36
Mondjuk kétségtelenül igaz, hogy egyik távozó kurátor politikust sem géppuskázták még le. Lehet, hogy ez a gond. Amúgy pedig viszont kérdéssel lehet majd élni, amikor megkérdezzük, hogy a mindenkori polgármester miért összeférhetetlen a saját városában lévő egyetem kuratóriumával, illetve hogy más országokban azonos modellnél ez miért nem probléma.
KBA98
2023. július 12. 18:26
Az EU , EP mocskos börtöntöltelékei már nem sokáig szórakozhatnak!
elfújta az ellenszél
2023. július 12. 18:11
A terroristának is legalja, aki a gyerekeken keresztül akarja terrorizálni a társadalmat. Mint például az olyan késelő, aki célzottan gyerekeket támad meg az utcán. Most ugyanerre a szintre süllyedt az Európai Bizottság, egész Magyarországot akarják a tanulni vágyó fiatalokon keresztül megzsarolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!