A történelmi analógiák nem mindig állják meg a helyüket

2023. július 12. 11:21

Oroszország szándékosan megfeledkezik arról, hogy több mint 80 évvel ezelőtt ő maga is kapott jelentős nyugati segítséget.

2023. július 12. 11:21
null
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Amikor Oroszország az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást kifogásolja, akkor szándékosan megfeledkezik arról, hogy több mint 80 évvel ezelőtt ő maga is kapott jelentős nyugati segítséget a náci Németországgal szemben. Ez volt ugyebár a lend-lease.

A történelmi analógiák nem mindig állják meg a helyüket, de egyáltalán nem árt, ha ismerjük őket, segítenek az eligazodásban, még ha nem is teljen ugyanazok a viszonyok és a feltételek.

A lend-lease 1941. márciusában indult, vagyis majdnem egy évvel az Egyesült Államok tényleges hadba lépése (1941. decembere) előtt. A támogatás lényege az volt, hogy az Egyesült Államok ingyenesen adott haditechnikát, nyersanyagokat, élelmiszereket és egyéb segítséget a szövetségeseinek 1941-1945 között. A megmaradt eszközöket és anyagokat a háború után vissza kellett adni, vagy nyomott áron meg lehetett vásárolni.

A lend-lease 4 éve alatt összesen mai értéken számolva mintegy 719 milliárd dollár segítséget (akkori értéken 50 milliárd dollárt) nyújtottak az európai szövetségeseknek a Harmadik Birodalommal szemben. Az Ukrajna által USA-tól eddig kapott közel száz milliárd dolláros támogatás még csak töredéke annak. Önmagában csak a Szovjetunió kapott belőle mai értéken számolva mintegy 180 milliárd dollárt - 7000 tankot, 400 ezer jeep-et és teherautót, több mint 11 ezer repülőgépet (!) és 1,75 millió tonna ételt.

Fixáljuk: a Szovjetunió a II. világháborúhoz, jogos védekezéshez több mint 7.000 amerikai tankot és 11.000 repülőgépet kapott az Egyesült Államoktól 4 év alatt.”

***

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 12. 21:27
Antííí! TALÁLÓS KÉRDÉS: Ha a hálás oroszok hetente ledobnak száz kilotonnát, akkor hány hét múlva lesz béke. KIS SEGÍTSÉG: A Japók 6 napot várták...
alenka
2023. július 12. 19:26
Milyen segítséget? Ez a világ zakkant ...elveszett.
Ehetős Odó
2023. július 12. 17:54
Anton hamisan játszik a lanton.
Csigorin
2023. július 12. 17:37
kapott, ezt senki sem tagadja, az oroszok sem. Marmint a segitseg TENYET. ami mar nyugati propaganda, hogy az lett volna a DONTO a haboruban. Nem volt DONTO. A donto az a huszmillios emberaldozat volt, meg a nemetek ubermensch lekezelo arroganciaja amivel azt is maguk ellen forditottak aki amugy egyuttmukodott volna veluk. Tisztazzuk, a nemetek nem nyertek volna az oroszokkal szemben akkor sem, ha Amerika nem lep hadba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!