A népszerűség átka: a CDU már fontolgatja az együttműködést az AfD-vel

2023. július 24. 19:05

Kikerülhet a radikális jobboldali párt az örök karanténból? Mindenesetre nagy felháborodást váltottak ki Friedrich Merz erre utaló kijelentései.

2023. július 24. 19:05
Friedrich Merz, CDU elnök

A jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Friedrich Merz vasárnap kijelentette, pártja önkormányzati szinten együttműködhet az AfD-vel, ami úttörő pillanat lenne a német politikában, és persze azonnali kritikákat váltott ki – írta a Politico. A német pártok régóta elutasítják az együttműködést az általuk „szélsőjobboldalinak” tartott AfD-vel, amely elutasítja a tömeges migrációt, valamint euroszkeptikus álláspontot képvisel.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elszigeteltség ellenére az AfD az utóbbi hónapokban az ország második legerősebb pártjává vált.

Merz a ZDF közszolgálati televíziónak adott interjúban arról beszélt, hogy helyi szinten szakítana az AfD-t elutasító állásponttal. „A helyi politika különbözik a tartományi és a szövetségi politikától” – érvelt Merz, amikor az AfD közelmúltbeli kelet-németországi győzelmeiről kérdezték. Az AfD többek között nyerni tudott a thüringiai Sonnebergben, ahol az AfD először nyerte meg a kerületi tanácsi választásokat. A hónap elején, pedig a AfD első ízben nyert polgármester választást a Szász-Anhalt tartományban található Raguhn-Jeßnitzben is.

Ezt is ajánljuk a témában

„Természetesen ezek demokratikus választások voltak, ezt el kell fogadnunk” – mondta. Merz hozzátette,

meg kell találniuk a módját, hogyan tudnak együttműködni a regionális parlamentben,

a város és a regionális körzet fejlesztése érdekében. Ugyanakkor azt kizárta, hogy CDU bármilyen együttműködést kezdeményezzen az AfD-vel a tartományi, valamint a szövetségi szinten vagy az Európai Parlamentben. „Az AfD nem fog résztvenni egy kormányban” – szögezte le.

A Politico szerint viszont, Merz által használt megfogalmazás, miszerint „a demokratikus választásokat tiszteletben kell tartani”, kiskaput nyit ki az azelőtt, hogy az AfD-vel magasabb szinteken is együttműködjenek, ha a párt további sikereket ér el a jövőben.

Merz megjegyzései persze azonnal heves reakciókat váltottak ki Németországban, hiszen korábban a CDU is határozottan ellenezte az AfD-vel való bármilyen együttműködést. Egyesek szerint a politikus mostani kijelentései a „szélsőjobboldallal” szembeni „tűzfal” felpuhulását jelzi.

Ezt is ajánljuk a témában

Kai Wegner, Berlin tartomány CDU-s miniszterelnöke a Twitteren határolódott el a párt elnökének megjegyzéseitől. „Az AfD csak az ellenzékiséget és a megosztottságot ismeri. Hol van itt állítólag az együttműködés. A CDU nem tud, nem akar és nem fogy együttműködni egy olyan párttal, amelyen a politikai programja a gyűlölet a megosztás és a kirekesztés” – írt a Wagner.

Sara Nanni, zöldpárti képviselő

a „demokrácia rombológolyójának” nevezte a CDU pártelnökét.

A Politico megjegyzi, hogy Merz megjegyzései tovább ronthatják a már így is gyenge pártelnöki pozícióját. Megkérdőjelezheti azt is, hogy ő lesz-e a párt jelöltje a 2025-ös választásokon.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: John MACDOUGALL / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2023. augusztus 21. 19:53
Én sem ismerem a német belpolitikai viszonyokat, DE. Jó lenne észrevenni a német mérsékelt jobboldalon (is) hogy az AfD meg az AfD-hez hasonló párt sikere mögött világszerte az áll, hogy a hagyományos konzervatívok meghatározó arcai elszakadtak a valóságtól és a józan észtôl. Nem kicsit. Nagyon. Az AfD és párttársai rengeteg veszélyes dolgot mond/tesz és tenne, ha erôsebb lenne, de a mainstream nyugati pártok esetében sajnos számos, a választási preferenciákat meghatározó kérdésben - illegális migráció/gender - szinte egyedül az AfD szerû pártok képviselik a józan észt. Ez áll az AfD és társai sikere mögött. Vissza kellene térnie a valóságba a CDU/CSU-nak és akkor az AfD elhalványulna. Az emberek pedig jó szívvel szavaznának arra a pártközösségre, amelyre eddig is. Nincs szerintem más megoldás, ha meg akarjuk ôrizni ezt a földrészt a gyerekeinknek és az unokáinknak.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. július 31. 17:37
Na, megvan a megoldás: a CDU-nak a Kai Wegner-féle bolsevista szarháziaktól kell megszabadulnia. A legjobb az lenne, ha egy ilyen megszabadulás után bocsánatot kérnének a bolsevitákkal való kollaboráció miatt és az árulóktól megszabadulva egyesülnének az AfD-vel. Ez adna egy kormányzóképes többséget, még a kétharmad sem lenne kizárható. Persze ehhez tényleg magába kell szállnia a CDU-nak, és szakítania kell a bolsevista bűnözőkkel.
Ne szájalj
2023. július 25. 22:54
A kerdes lassan mar az, hogy az AfD beveszi-e a buliba a CDU-t.
laikus19-2
2023. július 25. 06:45
Érik a helyzet, bár egy komoly fordulat még mindig nagyon messze van. Majd ha a Valóság még néhányat csavar a német állampolgárok tökén... -, és ez a többiekre (l. a mostani spanyol választások) is érvényes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!