Zelenszkij kérdőre vonta az EU-t, mert elfelejtették elítélni Oroszországot, majd alig burkoltan Magyarországnak is üzent

2023. június 29. 19:31

Szerinte a kahovkai gátrobbantásért nem csak a Parlamenttől, de a Tanácstól is kemény szavakat érdemel Oroszország, és atomerőműveket sem szabadna építenie.

2023. június 29. 19:31
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Immár hagyományosan nem hiányozhatott az Európai Tanács üléséről Volodimir Zelenszkij beszéde. Az ukrán elnök az európai állam- és kormányfőkhöz intézett beszédében több fontos megállapítást is tett.

Megvédenek minket Oroszországtól

Zelenszkij hangsúlyozta: „minél sikeresebbek most a katonáink, annál tovább nem fog Oroszország Ukrajna és egész Európánk számára fenyegetést jelenteni”, ugyanis a sikertelen agressziók a diktatúrákat mindig gyengébbé teszik, és „ez az, amit most épp Oroszországban látunk:

Jevgenyij Prigozsin sikertelen lázadására utalva elmondta, „minél gyengébb Oroszország, minél inkább félnek főnökei lázadásoktól és felkelésektől, annál inkább félni fognak minket piszkálni. Oroszországot a gyengesége fogja mások számára biztonságossá tenni”.

A tizenkettedik szankciós csomagba mindent is kérnek

Zelenszkij megköszönte az EU-nak, hogy a tizenegyedik szankciós csomagban foglalkoztak a szankciók harmadik országokon keresztüli megkerülésének megnehezítésével, és megjegyezte, „ezt a figyelmet meg kellene erősíteni a tizenkettedik EU-s szankciós csomagban”, ugyanis azon rakéták közül, melyeket „az orosz terroristák ma az ukrajnai élet ellen használnak”, sokban „kulcsfontosságú komponensek vannak, melyeket a szabad világban gyártottak vállalatok”, ezt pedig „nem lehet eltűrni”.

Ugyanakkor felpanaszolta, hogy „sajnos vannak dolgok, amelyek nem segítenek nekünk”. Ezeket csak később sorolta fel; először háláját fejezte ki

hogy döntéseikkel segítettek „megvédeni szabadságunkat és Európát”. 

Elsősorban azért volt hálás, hogy Ukrajna Európával bonyolított kereskedelmének és tranzitjának könnyítéseit további egy évvel meghosszabbították, hogy döntést hoztak Ukrajna hosszútávú finanszírozásáról, és hogy „az Európai Parlament mindig elvszerű értékeléseket ad arról, ami történik, ezért azonnal elítélte a kahovkai vízerőmű elleni orosz terrortámadást”.

Több elítélés, kevesebb erőmű

Ugyanakkor nagyon elégedetlen azzal, hogy az Európai Tanács nem ítélte el érte az oroszokat (értelemszerűen azért, mert nem tudjuk, ők követték-e el – a szerk.), leszögezve: „Fontos, hogy az Európai Tanács is ítélje el ezt a rémséges orosz terrortámadást és ökocídiumot a kahovkai vízerőműnél”. Szerinte ez azért fontos, mert „ha nincs erős reakció az európai vezetőktől és országoktól a kahovkai vízerőműnél elkövetett orosz bűnre, az arrogánsabbá teheti az orosz terroristákat a zaporizsjai atomerőmű kapcsán”. 

Zelenszkij alig burkoltan Magyarországnak is üzent, amikor úgy fogalmazott: „Destruktív, hogy Oroszország sugárzási zsarolásra használ egy atomerőművet, és eközben új nukleáris egységek építéséről tárgyal EU-tagállamokkal”.

Bocsánat, de ez költői kérdés” – vélekedett az ukrán elnök.

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. június 30. 16:32
A vile, cocaine-addled scumbag! Give Europeans their money back!
Dezsőke
2023. június 30. 13:59
békét
lyon
2023. június 30. 11:02
Valaki árulja már el, hogy mi köze van Ukrajnának vagy akár .elnszkijnek az EU-hoz és egyáltalán bármihez is ....
Kamcsatka5
2023. június 30. 09:33
zselé! A farkaddal foglalkozzál! Nemsokára újra hasznosíthatod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!