Szoci rémálom: néhol már összefog a spanyol jobboldal két pártja, hiába szélsőjobboldaloznak

2023. június 19. 08:22

Már sopánkodik a spanyol baloldal és az EurActiv, mivel a Spanyol Néppárt helyi szinten többfelé összefog a Vox-szal. Mutatjuk, hol.

2023. június 19. 08:22
null

Öt tartományi fővárosban köt koalíciót a kormányzásra a május végi önkormányzati választásokon győztes Spanyol Néppárt (Partido Popular, PP) és az abból kiszakadt, Santiago Abascal vezette Vox – írja a La Gaceta de Iberosfera. A Néppárt az ötven tartományi fővárosból 30-ban nyert, ebből 14-ben abszolút többséggel. Az országosan kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 10 tartományi fővárost tudott megszerezni. A maradék 10-ben helyi pártok fognak kormányozni.

Az öt tartományi főváros, ahol a PP a Vox-szal kormányoz majd: Valladolid, Burgos, Toledo, Guadalajara és Ciudad Real. Hulvában a két párt egy gyakorlati együttműködési megállapodást kötött, de koalícióra nem léptek.

A május végén lezajlott spanyol önkormányzati választásokon, mint megírtuk, tarolt a, és megháromszorozta képviselői helyei számát a PP-ből kiszakadt Vox. Ellenben nagyot buktak a kormányzó szocialisták, Pedro Sánchez miniszterelnök pártja, és lényegében megsemmisült a szélsőbal (Podemos), a szocialisták koalíciós partnere. Toledóban 16 évnyi szocialista kormányzásnak szakad vége, de van olyan tartomány, ahol negyven évnyi szocialista uralom fejeződik be.

A választások után Sánchez decemberről július 23-ra hozta előre a parlamenti választást, abban reménykedve, hogy így kisebbet bukik a baloldal.

Az erősen baloldali EurActiv most arról ír, hogy Alberto Núñez Feijóo, a Néppárt elnökét eddig mérsékelt mivoltáért dícsérték, és mi is azt írtuk elemzésünkben, hogy ő pártja CDU-szerű szárnyához tartozik. Most azonban az EurActiv azon sopánkodik, hogy FEijóo változtatni látszik az álláspontján, és míg korábban elhatárolódott a Vox-szal való együttműködéstől, pártja most mégis mégsem hajlandó a baloldali pártokhoz hasonlóan elhatárolódni a Voxtól. A spanyol szocialisták is a PP-Vox együttműködéssel riogatnak. A baloldal célja az lehet, hogy elérje, ne a Vox-szal, hanem a PSOE-vel kormányozzon együtt a Néppárt nagykoalícióban, s van is erre regionális példa. A madridi tartományban a PP és a Vox már eddig is együttműködött.

A fotón Santiago Abascal, a Vox elnöke.
Földházi Árpád / Mandiner

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tjunior
2023. június 19. 14:50
a kommunista utódpárt fidesz és a bolsevik szavazóinak ez nem jó hír :(
mijjamano
2023. június 19. 14:38
szerintem a mandinert pöttyedt zavarja a kevés fizető vendég. Ezért aztán lebulvárosodott, + mindenféle kattintásvadász technikát felhasznál. Nem szép, de legalább idegesítő :)
robertdenyiro
2023. június 19. 13:11
A szélsőbalos csőcselék sivalkodik mint a kismalac. Sivalkodjatok csak libnáci retkek, az való nektek. Vége lesz a náci uralmatoknak Európában is, hamarosan.
mokány
2023. június 19. 12:55
Frankó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!