Megszólalt a 100 éves Kissinger: Putyin aligha élné túl Ukrajna győzelmét

2023. június 16. 17:12

„Putyin nem Hitler, inkább dosztojevszkiji figura, aki tele van ki nem elégített aspirációkkal” – jelentette ki a veterán diplomata, aki arról is beszélt: „Az Egyesült Államok és Kína a szakadék szélén áll, és együtt kell visszalépniük”.

2023. június 16. 17:12
null

Nem valószínű, hogy Putyin túlélheti Ukrajna győzelmét – nyilatkozta Henry Kissinger a Bloombergnek.

A 100 éves diplomatát az ukrajnai háborúról és Blinken amerikai külügyminiszter közelgő kínai látogatásáról kérdezték.

„Putyin nem Hitler, inkább dosztojevszkiji figura, aki tele van ki nem elégített aspirációkkal, de nem az absztrakt hatalom embere. Tudja használni ezt a hatalmat, de vissza is tud élni vele. Ezt látjuk most Ukrajnában. Vlagyimir Putyin mindig el akarta kerülni, hogy szülővárosa, Szentpétervár vagy Moszkva könnyen elérhető legyen a NATO számára, és olykor szinte irracionálisan reagált erre” – foglalta össze véleményét Putyinnal kapcsolatban.

A két politikus a kilencvenes években Szentpéterváron személyesen is találkozott egymással. Kissinger szerint az egész orosz társadalomra rányomta a bélyegét, hogy a második világháború után a lakosság csaknem fele éhen halt. Éppen ezért Putyinnak el kell fogadnia, hogy szüksége van a mihamarabbi békére Európával. 

Hozzátette azt is, hogy

súlyos problémákhoz vezetne, ha Oroszország túlságosan meggyengülne és szétesne.

Szerinte az amerikai diplomáciának a békén kéne munkálkodnia. „Az USA és szövetségesei helyesen cselekedtek, amikor ellenálltak Oroszország agressziójának Ukrajnával szemben, most már egyre fontosabb, hogy a konfliktusban résztvevő felek mérlegeljék, hogy akarják azt diplomáciai eszközökkel lezárni” – vélekedik. 

A diplomata szerint a békében fontos szerepet játszhat Kína is.

„Az események jelenlegi menete katonai konfliktushoz vezethet, de azt gondolom, hogy ezt meg lehet változtatni” – figyelmeztetett.

Washingtonban külügyi tisztviselők elmondták a sajtónak, hogy nem várnak áttörést Antony Blinken külügyminiszter pekingi látogatásától, de a párbeszéd folytatását kívánják jelezni nemcsak Kínának, de a világnak is.

hiszen egy nukleáris háborúnak nem lennének győztesei” – hangsúlyozta Kissinger, és hozzátette: „a legnagyobb fenyegetés az Egyesült Államoknak Kína, de ez megfordítva is igaz: Kínának is az USA a legnagyobb fenyegetés.”

Hozzátette, már régóta javasolta a Biden kormánynak, hogy kezdeményezzenek párbeszédet Kínával, de ez eddig nem történt meg.

Nyitókép: JOHN MACDOUGALL / AFP

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apro_marosan_petergabor
2023. június 18. 11:27
Ajnározzák Kissingert, akinek véleménye úgy hajladozik mint szingli, állva maradt búzakalász a nyárutói szélben.
BAJA
2023. június 17. 12:33
möszönjük a véleményét. hátravinni, eltemetni.
BAJA
2023. június 17. 12:32
möszönjük a véleményét. hátravinni, eltemetni.
linkeloe
2023. június 17. 11:39
Kissinger for president!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!