Rendkívüli: ukrán források szerint 9 orosz stratégiai bombázó indult meg Ukrajna felé

2023. május 09. 01:02

Május 9-én van a győzelem napja Oroszországban. Cikkünk frissül!

2023. május 09. 01:02
null

A Faytuks News, a BNO News hírportál együttműködője számolt be arról a Twitter-oldalán, hogy a „Nyikolajevszkij Vanyek” Telegram-csatorna szerint 9 orosz stratégiai bombázó indult meg Ukrajna felé.

Az említett csatornára gyakran hivatkoznak a legkülönbözőbb ukrán állami szervek országos vagy helyi szinten;

felmerül a gyanú, hogy a csatorna ukrán – ezáltal esetleg NATO-s – felderítési információkat szivárogtat.

A Telegram bejegyzés szerint 8 TU-95MS-t és 1 TU-22M3-t vetettek be. „Ebből 4 TU-95MS a Kaszpi-tenger térségében lévő kilövőhelyekre irányul. 1 TU-22M3 repülőgép indítási területre megy, de a pontos irányt még nem határozták meg (nem a Kaszpi-tengerre). A másik 4 TU-95MS tábla rendeltetési iránya jelenleg nem ismert” – áll a Telegram-üzenetben.

A Faytuks News szerint a bombázók rádiócsend közepette repülnek a rakétakilövőhely felé. Ukrán forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 2-3 órán belül csapások várhatóak.

„Valószínűleg ismét hosszú éjszaka lesz...”

Az OSINTdefender nevű military blogger-oldal szerint per pillanat „8 Tu-95MS stratégiai bombázó, 1 Tu-22M3 nehézbombázó és 4 irányított rakétás fregatt” indult meg a kilövőhelyük felé, „amelyek nagy valószínűséggel 3M54-1 »Kalibr« cirkálórakétákkal és Kh-22 hajó elleni rakétákkal vannak felfegyverezve néhány Kh-47M2 »Kinzhal« hiperszonikus rakéta mellett”.

Nem sikerül elfogni a Kh-22-eseket

A Kyiv Independent még egy nyolcadikai cikkében arról írt, hogy az ukránok légvédelme nem üzemel megfelelően, ugyanis az ukrán légierő szóvivője szerint nem sikerült elfogni a Kh-22-eseket.

Támadás alatt Dnyipro és a harkivi terület

A Kyiv Independent arról ír, hogy Dnyiproban beindult a légvédelem, helyi idő szerint 22 óra 14-kor Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója jelentése szerint. Arról is beszámoltak, hogy Oroszország megtámadta Harkiv területét. Az előzetes információk szerint Sz-300-as rakétákat vetettek be – jelentette be Oleh Szinyehubov kormányzó. (Az Sz-300 ugyan légvédelmi rakétarendszer, de ukrán vezetők állításai szerint rakétáit kisebb átalakításokkal tavaly nyár óta támadásra is használják az oroszok.)

A Kyiv Independent friss értesülései arról írnak a Szumi terület katonai adminisztrációjára hivatkozva, hogy az oroszok 6 községet lőttek a Szumi területen: Junakivka, Bilopillia, Znob-Novhorodske, Shalyhyne, Esman és Novoslobidske településeket. Utóbbiban úgy tudják, hogy a öt ház, két autó és egy villanyvezeték rongálódott meg.

Mindeközben Oroszországban és a szovjet utóállamokban május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9-e volt.

Nyitókép: TU-95 stratégiai bombázó
Forrás: Wikipedia/RAF/MOD

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2023. május 09. 15:50
Az a legnagyobb hülye, aki az ukránoknak bármit is elhisz!
masikhozzaszolo
2023. május 09. 09:47
A múltkor olvastam, felszállt egy nehézbombázó, atomtöltetet is hordozó repülő Oroszországban. Korábban már hallottam, hogy minden repülőgép le is száll, ha felszállt. Ez már egy hete volt, még mindig nem szállt le, nincs híradás róla, tehát még repül. Állandóan utántöltik a levegőben, nyilván. Merre járhat? Felvonul a Győzelem Napján?
ringwoodite
2023. május 09. 07:37
Ha ezek a gepek beindulnak Ukrajnaban csak a vasnal nehezebb elemek maradnak meg. Kijevet 2 heten belul szarra bombazzak.
Josephine Mutzenbacher
2023. május 09. 07:29
És ebben mégis mi a lófasz a rendkívüli hír? Annyira tré basszátok meg, hogy ti is lementetek a bulvár fos média szintjére, az Origo, meg a Bors/index stb szórja ezeket a kurva clickbait posztokat, napjában 3x, hadd feszüljön a gyanútlan állampolgár, mert megindultak az orosz "nukleáris bombázók".... Az oroszok 3 típust tartanak üzemben, speciálisan a klasszikus stratégiai bombázó szerepkörben, a legrégebbi a Tu95 Bear, a "medve", ezt követi a Tu22M3 Backfire legújabb kori installációja, felhúzott elektronikával, illetve a "legmodernebb", de így is bőven 30 év feletti Tu160 Blackjack, (ezek is többnyire modernizálva) Ezeken kívül szinte az ÖSSZES hadrendben álló harci gép, csatarepülő, vadászbombázó, elfogó vadász stb, ALKALMAS nukleáris töltet hordozására, sőt, már a 40 évvel ezelőtti típusok is fel voltak készülve erre az opcióra. Ha ezek a fentebb említett bombázóik megindulnak, az nem azt jelenti hogy itt a rendkívüli hírek ideje, vagy a nukleáris holokauszt, hanem csak annyi, hogy bombázni kell, ezek pedig bombázók, de a nukleáris tölteteken kívül visznek ezek mindent, főleg rakétákat, hagyományos irányítatlan bombákat, illetve precíziós fegyvereket, semmi értelme hírt kreálni abból hogy az oroszok bevetik őket, az USA az összes konfliktusában használja a stratégiai bombázóit, a B52 Stratofortresst, a B-1B Lancer-t, illetve a B2 Stealth-et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!