Harvardi történész: Az ukrajnai háború a kezdetektől fogva nukleáris háború

2023. május 08. 20:18

A történész sürgette a Nyugatot, hogy szállítson megfelelő nehézfegyvereket Ukrajnának.

2023. május 08. 20:18
null

A ukrán történész, Szerhij Plohij, aki a Harvardon tanít, úgy véli, Ukrajnában nukleáris háború zajlik egészen az orosz invázió kezdete óta. Ennek oka az, hogy az oroszok elfoglalták a két nukleáris erőművet Csernobilban és Zaporizzsjában. Az utóbbi erőmű harci övezetben található, és most már csak egy forrásból kap áramot. Ha ez a forrás megsérülne, annak a professzor szerint olyan következményei lehetnének, mint Fukushimának. Az ukránok hagyományos fegyverekkel próbálják visszafoglalni az erőművet, de eddig sikertelenek voltak. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hiába próbálta megakadályozni, hogy a harcok a körzetben terjedjenek el.

Szerhij Plohij úgy véli, nagy hiba volt az USA részéről, hogy beleegyezett Ukrajna atomfegyver-mentesítésébe,

mivel Putyin már akkor jelezte igényét az ukrán területekre.

Ezáltal hatalmas biztonsági lyuk keletkezett Európa közepén.

A tudós fontosnak tartja, hogy tanuljunk a jövőre nézve, és ne gyengítsük az államok biztonságát azzal, hogy megszabadítjuk őket nukleáris ütőerejüktől. Az ilyen megállapodások csak felhívásokat jelentenek az agresszióra. 

Szerhij Plohij sürgeti a Nyugatot, hogy szállítson megfelelő nehézfegyvereket Ukrajnának, mert azok nélkül rengeteg halott lesz a fronton. Az orosz légierő jelentős fölénye miatt korlátozott esélye van Kijevnek a kiemelten fontos csatákban.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. május 09. 12:26
A napsütés meg egy fúziós reaktorból jön.
Kiscsiga
2023. május 09. 09:28
Ezen elv alapján akkor sem Irán sem Észak Koreát nem szabad piszkálni a saját nukleáris fegyver programja miatt.
Akitlosz
2023. május 09. 00:39
Magyarország sem lesz biztonságban addig, ameddig saját atomfegyvere nem lesz. Naivitás a NATO-ban bízni.
MayorAnna 03
2023. május 08. 23:49
Harvard...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!