Demkó a botrányos ukrán elképzelésekről: Kizárt, hogy magyar területen bármilyen szabotázst tervezzenek

2023. május 14. 21:26

„A háborúban az érzelmek gyakran felülírják a logikát” – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

2023. május 14. 21:26
null

„Elvileg semmilyen érdeke nem fűződik Ukrajnának ahhoz, hogy kárt tegyen a Barátság kőolajvezetékben, de mivel a háborúban az érzelmek gyakran felülírják a logikát, kizárni semmit sem lehet – akár kormányzati, akár nem kormányzati csoportok részéről. Mindenesetre az egyébként is rendkívül megromlott magyar–ukrán kapcsolatokon nem segítenek a napvilágot látott állítások” – nyilatkozta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy a Washington Post súlyos információkat szivárogtatott ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi kormányzati megbeszéléseiről.

A szakértő azt is hangsúlyozta a lapnak, hogy „Ukrajna abból a szempontból nem folytat bölcs politikát, hogy

Nagyon sok mindent ad humanitárius téren és más területen is, de sajnos sem az ukrán sajtó, sem az ukrán politika nem azt nézi, hogy hol segít Magyarország, hanem azt keresi, hogy hol nem adja meg ugyanazt, amit mondjuk Lengyelország. Úgy tűnik, elfelejtik, hogy mitől romlott meg ez a viszony 2014 után” – hívta fel a figyelmet Demkó.

Ukrajnának is fontos a Barátság kőolajvezeték épsége

Az MCC Geopolitikai Műhelyének szakértője felidézte azokat a hírszerzői információkat is, amelyek szerint Zelenszkij elnök meggondolatlan kijelentéseket tehetett az említett megbeszélésen, miután rendkívül feldühítette, hogy Magyarország nem csatlakozik maradéktalanul az Oroszország elleni szankciókhoz. 

Demkó Attila a fentiekhez hozzáfűzte,

A szakértő azt is megjegyezte, hogy Ukrajnának is „rendkívül fontos” a Barátság kőolajvezeték épsége, „hiszen nemcsak drámaian magas tranzitdíjat kap az átmenő olajért, hanem a finomított dízelből is jócskán kap az ország. Az is elképzelhető, hogy ha szabotázs történne a vezeték egy szakaszán, akkor azért nem az ukrán kormány, hanem egyéb, nem teljesen kormányzati csoportok is felelhetnének” – ismertette.

„A háború az érzelmekről is szól”

Arra a kérdésre, hogy annak van-e kockázata, hogy szabotázs történik a vezeték ellen, a szakértő azt válaszolta, „az a probléma, hogy nem mindig a logika érvényesül egy háborús helyzetben, az érzelmek felülírhatják a logikát. Elvileg semmilyen ukrán érdek nincs abban, hogy ez az infrastruktúra sérüljön, hiszen nagyon fontos nekik a visszaküldött gázolaj, illetve a bevétel. Mivel azonban a háború az érzelmekről is szól, és nem teljesen irányított mindenki egy háborúban, kizárni nem lehet.”

Demkó Attila ugyanakkor azt is leszögezte, kizártnak tartja, hogy

az ukránok magyar területen bármilyen szabotázst tervezzenek

vagy végrehajtsanak, az ugyanis már egy olyan cselekedet lenne, amely egy NATO-tagország területén, az állam ellen irányulna, ennélfogva a háború súlyos eszkalációjához vezetne – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2023. május 15. 06:30
"Demkó Attila ugyanakkor azt is leszögezte, kizártnak tartja, hogy az ukránok magyar területen bármilyen szabotázst tervezzenek vagy végrehajtsanak" Sancta simplicitas...avagy naivitás azt hinni, pláne a lengyelországi,vagy éppen a Magyarország felett átrepülő és Horvátországba becsapódó rakéták esetei után,hogy az ukránok ne volnának képesek bármilyen szabotazsakciot végrehajtani.
Barackvirag64
2023. május 15. 01:05
edő = eső
Robert69
2023. május 14. 22:41
Demkó Úr! Ezt nem is állította senki. Meg nincs is rá szükség jó hosszan kanyarog náluk a vezeték.
elfújta az ellenszél
2023. május 14. 22:29
''kizártnak tartja, hogy az ukránok magyar területen bármilyen szabotázst tervezzenek'' És erről tudnak az ukránok is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!