Sajtóértesülés: Ukrajna folyamatosan zsarolja a kőolajvezetékkel Magyarországot

2023. május 16. 11:24

A Magyarországra érkező orosz olaj vezetékdíját az elmúlt időszakban több alkalommal is megnövelték.

2023. május 16. 11:24
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, komoly visszhangot váltott ki a Washington Post hírszerzői körökből származó értesülése, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott. Bár erre nem került sor, valójában „Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket. Ha robbanás nem is történt, árrobbanás mindenképpen” – írta a Magyar Nemzet.

A lap felhívta arra a figyelmet, hogy

a magyar fogyasztókat nemcsak a háborús és a szankciós infláció sújtja, hanem a tranzitdíj ukránok általi többszöri emelése is.

Jelen pillanatban az orosz Transznyefty és az Ukrantransnafta megállapodásán múlik a Magyarországra érkező orosz olaj vezetékdíja, amelyet az elmúlt időszakban több alkalommal is megnöveltek – ismertették.

Több mint 50 százalékkal emelkedett a tranzitdíj 

Ukrajna előbb 2022 áprilisában emelt árat, majd 2022 decemberében 18,3 százalékkal ismét növelte a nyersanyag tranzitdíját. Összességében csak tavaly 51 százalékot emelkedett a tranzitdíj. „Ez értelemszerűen a magyar tankolásokat is drágította közvetett módon” – hangsúlyozták a cikkben.

Majd arra is kitértek, hogy

az ukránok 2023 április elsejétől megduplázták a tranzitdíjat.

Sőt a Magyar Nemzet információi szerint, bár 2023 június elsejétől az ukrán céggel közvetlenül a Mol állapodna meg, és fizetné nekik a tranzitdíjat, az Ukrantransnafta az eddigieken felül újabb 25 százalékos emelést, ráadásul augusztustól újabb díjnövelést ajánlott.

A lap felidézte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatójának április végi, Reutersnek adott nyilatkozatát, mely szerint még tárgyalnak az ukrán féllel, és vita van a díjemelésekről.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

***

***

 

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2023. május 16. 19:30
Mindenki sejti, vagy tudja. Ukrajna mint állam, már nem sokáig mérgezi európát. A kérdés csak az, hogy mikor pusztulnak már ki ezek a férgek? Mert egyenlőre az látszik, hogy az oroszoknak ez így pont jó.
Kivűlálló
2023. május 16. 17:10
Leszarnám nagyon magasról, hogy Ukrajna mit hisz magáról (a szememben csak egy rakás szartemető az egész ország), de az már kinyitja a zsebemben a bicskát amikor ennek ellenére a magyar kormány küldi az ukránoknak a diesel-olajat, a földgázt (napi 8 millió m3-t !!!) a sok anyagi segélyt, stb., stb., stb. és mindeközben meg sírnak, hogy a csúnya Zelenszkij belóbálta a szájuk előtt azt amivel deliriumos állapotában a zongorát püföli...!
pitypang1125
2023. május 16. 17:01
Nem sokáig, rövidesen átveszik a Lengyelek a területet.
elfújta az ellenszél
2023. május 16. 15:20
A gázkrízis idején eljátszották ugyanezt a gázzal. Az EU tapsikolva biztatta őket, hogy lopjanak minél többet az orosz tranzitgázból, amíg a ruszkiknak elege lett és leállították a szállítást Az ukik most is maguk mögött tudhatják az EU-t amelyik támogatja az ilyen pajkos csínytevéseket. Sőt a hazai ellenzék is, mivel egy gazdasági krízis felhasználható volna a politikai céljaik érdekében. Szóval három ellenség fogott össze ellenünk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!