Nagyot nyert a görög jobboldal, mégse lett többsége

2023. május 22. 09:16

A kormányzó Új Demokrácia párt nyerte a görögországi választást, a balos Sziriza nagyon visszaesett a voksoláson.

2023. május 22. 09:16
null

Vasárnap tartottak parlamenti választást Görögországban. A választók elsősorban arról döntöttek, hogy az eddig kormányzó, jobboldali Kiriakosz Micotakisz kormányfő Új Demokrácia vezesse-e tovább az országot, vagy pedig visszatérjen a hatalomba a korábban kormányzó, újbalos Sziriza, Alexisz Ciprasz vezetésével.

A választók pedig döntöttek:

nagy fölénnyel a kormányzó jobboldal nyerte a voksolást.

Az Új Demokrácia a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, míg a Sziriza 20 százalékot kapott. Ciprasz pártja 11 százalékpontot vesztett az előző választáshoz képest.

A választási térkép azt mutatja, hogy egy választókörzet kivételével az egész országban az Új Demokrácia nyerte a választást, az albán határvidéktől az Égei-tenger szigeteiig.

A régen nagy pártnak számító szocialisták (PASZOK) 11 százalékot szereztek, a kommunisták 7 százalékot, a nacionalista jobboldali Görög Megoldás pedig 4,4 százalékot – e pártok jutottak be végül a parlamentbe. Jánisz Varufákisz sztárközgazdász rendszerkritikus MeRA25 pártja viszont nem jutott be a törvényhozásba.

Mint arról görög választás előtti elemzésünkben írtuk, a még a korábbi Sziriza-­kormány által bevezetett, arányosabb választási rendszer megszüntette a hagyományosan a győztes pártnak fenntartott bónuszmandátumokat, ami gyakorlatilag ellehetetleníti az egypárti kormány létrehozását. Így a parlamentbe bejutó pártok vagy koalíciós tárgyalásokba kezdenek – amire az előzetes nyilatkozataik alapján kicsi az esély –, vagy júliusban új választást tartanak.

Az újabb választást viszont már megint újabb szabályok mentén zajlana,

ugyanis a Micotakisz-kormány visszavezette a bónuszmandátumokat: a győztesnek 25 és 40 százalék közötti eredmény esetén húsz extra hely jár, 40 százalék felett pedig ötven a háromszáz tagú parlamentben.

A korábban megváltoztatott görög választási rendszer a vasárnapi választáson megakadályozta azt, hogy az Új Demokrácia egyúttal parlamenti többséget is szerezzen: a 300 tagú törvényhozásban 146 képviselője lett a mérsékelt jobboldalnak.

A választás után az valószínűsíthető, hogy Micotakisz kormányfő egy megismételt, előrehozott választást fog szorgalmazni. Az Új Demokrácia vezetője abban bízhat, hogy pártja így egyedül is többséget tud majd szerezni a következő körben.

 

Nyitófotón: Kiriakosz Micotakisz kormányfő (fotó: Aris Oikonomou / SOOC / SOOC via AFP)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. május 22. 18:05
Erre nyilván csak egy válasz van, hogy mindenki beáll egy párt mögé. De az meg populizmus, ki van ez találva.
brekker
2023. május 22. 18:01
"A korábban megváltoztatott görög választási rendszer a vasárnapi választáson megakadályozta azt, hogy az Új Demokrácia egyúttal parlamenti többséget is szerezzen: a 300 tagú törvényhozásban 146 képviselője lett a mérsékelt jobboldalnak." Nagyjából erről van szó, hogy soha ne lehessen többség, soha ne képviselje senki a választókat.
kortárs
2023. május 22. 11:31
Hajrá normális emberek! Mindenütt nagy többséggel kell leszavazni az egyre szélsőségesebb, elmeroggyant balosokat!
Bitrex®
2023. május 22. 10:44
Alekosz! Lesz bosz? Neem, csak Szopok lesz. Ráadásul az Abrosz Tisztakosz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!