Ki lesz ott és ki nem lesz ott III. Károly koronázásán?

2023. május 06. 07:40

Ezek a politikusok, celebek és királyi családtagok kaptak meghívást a brit királyi pár koronázási szertartására.

2023. május 06. 07:40
null

III. Károly királlyá koronázása előtt a BBC összegyűjtötte, kik azok a politikusok, hírességek és méltóságok, akik részt vesznek a május 6-i szertartáson.

Azt már régóta lehet tudni, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzet miatt a király egy visszafogottabb, szerényebb ünnepséget szeretne. Összesen azonban így is 2000 meghívott vendéggel számolnak. 

A királyi családból ők teszik tiszteletüket

Bár a résztvevők számát jelentősen korlátozták, Károlynak fontos volt, hogy a család minél nagyobb számban képviselve legyen.

A trónörökös, Vilmos herceg, felesége, Katalin hercegné, valamint a király három testvére, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Edvárd edinburghi herceg biztosan jelen lesznek.

Károly kisebbik fia, Harry végül egyedül vesz részt a koronázáson, felesége két gyermekükkel Kaliforniában marad.

A fiatalabb generációt tekintve Károly és Kamilla unokái is ott lesznek – Harry és Meghan gyerekeit kivéve –, néhányuknak pedig még kiemelt szerepe is lesz a szertartáson.

Kamilla királynét testvére, Annabel Elliot és jó barátnője, Lady Lansdowne is elkíséri.

András yorki herceg volt feleségét, Sarah Fergusont nem hívták meg, de a pár gyerekei, Beatrix és Eugénia hercegnő, valamint Anna királyi hercegnő lánya, Zara Tindall és férje, Mike Tindall is ott lesz. 

Ezek a politikusok, állami vezetők érkeznek a hétvégén Londonba a világ különböző pontjairól

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, Novák Katalin köztársasági elnök a héten erősítette meg, hogy eleget tesz a meghívásnak, és részt vesz a brit királyi pár koronázási szertartásán.

Természetesen jelen lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Rishi Sunak, csakúgy, mint a kabinet miniszterei és a lordok házának tagjai. A hírek szerint rajtuk kívül két korábbi miniszterelnök, Liz Truss és Tony Blair, valamint Skócia frissen megválasztott első minisztere, Humza Yousaf jelezte még részvételi szándékát.

Európából várják még Emmanuel Macron francia elnököt, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, továbbá a lengyel államfőt, Andrzej Dudát.

Joe Biden amerikai elnök már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ünnepségen, őt felesége, Jill Biden képviseli. Ferenc pápa sem lesz ott személyesen, a Vatikán nevében Pietro Parolin bíboros államtitkárra számítanak.

Az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese is jelezte, hogy részt kíván venni, sőt, Pakisztán miniszterelnöke, Shehbaz Sharif és a fülöp-szigeteki elnök, Ferdinand Marcos is ott lesz.  

Oroszország, Fehéroroszország, Mianmar, Afganisztán, Szíria, Venezuela és Irán semmilyen formában nem lesz jelen.

Észak-Korea és Nicaragua viszont kapott diplomáciai meghívást, bár feltehetően nem élnek vele.

A korábbi hagyományokkal szakítva több külföldi királyi család tagjai is Londonban utaznak a koronázás hétvégéjére. Míg a korábbi koronázásokon egy-egy herceg képviselte a nemesi családokat, most több király is személyesen teszi tiszteletét. Monacóból Albert herceg és Charlene hercegné, Spanyolországból maga Fülöp király és felesége, Letizia, Japánból Akishino koronaherceg, és Kiko koronahercegné érkezik. Svédországból is maga a király, XVI. Károly Gusztáv látogat a szigetországba lányával, Viktória koronahercegnével. 

Az emberek azt találgatják, mely hírességek lehetnek majd jelen

Arról többnyire csak találgatások vannak, hogy a királyi pár híres barátai közül vajon ki kaphatott meghívást. Néhány személy jelenlétére viszont már fény derült. Többek között számítanak Lionel Richie énekes érkezésére, aki a király által alapított Prince’s Trust alapítvány egyik nagykövete. Rajta kívül biztosan jelen lesz még több, az alapítványhoz köthető híresség: a Brit Vogue szerkesztője, Edward Enninful, valamint Kelly Jones énekesnő is.

Más nemzetközileg elismert híresség eddig nem erősítette meg részvételét, de többekről feltételezhető, hogy ott lesznek, akik jó kapcsolatban vannak a királyi családdal. Az akkori hercegi pár 2005-ös esküvőjén olyan személyek voltak jelen, mint a Mr. Beant alakító Rowan Atkinson, Stephen Fry komikus, illetve Richard E Grant és Prunella Scales színeszek.

A híresztelések szerint David és Victoria Beckham neve is rajta lehet a meghívottak listáján,

akik részt vettek Vilmos és Harry herceg esküvőjén is.

Nyitókép: Yui Mok / POOL / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Micó
2023. május 06. 08:50
Meghan életében is nagy nap ez. Ma fogja megdugni egy kanadai favágó.
Micó
2023. május 06. 08:47
Harry apja is be fog lógni. Az italokat fogja felszolgálni.
Micó
2023. május 06. 08:45
A Zelenszkit egy kertitörpe fogja képviselni,a fűben fog álldogállni.
Micó
2023. május 06. 08:43
Liz Truss nagyon készül. Úgy tudja, hogy végre találkozhat J Bond titkosügynökkel, buzinak álcázva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!