Rengeteg gyerek marad Romániában, miközben a szüleik külföldön dolgoznak

2023. április 12. 21:56

A hivatalos adatok szerint 21 ezer 276 ilyen gyermek van, de a valós szám ennél sokkal magasabb – írja a Székelyhon.

2023. április 12. 21:56
null

A Mentsük meg a Gyermekeket romániai szervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy az országban 21 ezer 276 olyan gyermek van, akinek mindkét szülője külföldön dolgozik, és 79 százalékuknak nincs lehetősége arra, hogy magával vigye gyermekét – írja a Székelyhon, hivatkozva a szervezet szerdai közleményére, amelyet az Agerpres hírügynökség szemlézett.

A lap ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a hivatalos adatoknál jóval magasabb a valós szám. A megkérdezettek mintegy 7 százaléka jelezte, hogy magával szándékozik vinni a gyermekét külföldre,

79 százalék számára ez nem lehetséges.

A határokon túl munkát vállaló szülők 41 százaléka nem tervezi, hogy végleg hazatelepül, 38 százaléka igen, a többi pedig még nem döntött erről.

A végleges hazatérésre vonatkozó döntést leginkább a munkaerőpiac alakulása befolyásolja, vagyis a munkahelyek, kedvezőbb fizetési feltételek (39 százalék), ezt követi az egészségügyi rendszer javulása (24 százalék) és az általános társadalmi, politikai légkör javulása (20 százalék).

Fotónk illusztráció: Száz méter hosszú román zászlót bontanak ki a bukaresti Egyetem téren a nemzeti himnusz napjának alkalmából 2019. július 29-én.MTI/EPA/Robert Ghement

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Giszdúr
2023. április 13. 10:57
1) Csodálatos, hogy valaki ahhoz nem találja megfelelőnek az egészségügyi rendszert és a társadalmi körülményeket, hogy felnőttként ott éljen, de ahhoz igen, hogy az árván hagyott gyereke ott boldoguljon. 2) Hol dolgozhat és milyen fizetésért az a 79%, akik számára "nem lehetséges", hogy magával vigye a gyerekét? Gondolom, tömegszálláson élnek és egy bérelt garzonra valót se tudnak kigazdálkodni a fizetésükből. Olaszországban vagy Spanyolországban se. Ha ez jobb állapot, mint odahaza, milyen állapotok uralkodnak Bezzeg-Romániában?
Odone Ricci
2023. április 13. 10:25
Gyönyörű regényt írt MARCO BALZANO többszörös díjas, sikeres olasz kortárs író, a cime: "Quando tornero"' (Ha majd visszajövök v. hazajövök). Egy román nő története Olaszországban. Jasiban hagyta gyerekét a rokonokra. - Eddig még nem fordították le magyarra, de megérdemelné. A másik érdekes regénye: "Resto qui" (Én itt maradok) - Dél-Tirol történelme regényes formában. Ezt németre már lefordították: "Ich bleibe hier" bücher.de www.amazon.de Emlékeztet bennünket a "Víz szalad, a kő marad"-ra.
anna bolena
2023. április 13. 09:02
"Romániában és föleg erdélyben a gyermekek semmit nem számítanak." Akkor értem. Te is Romániában nőttél fel.
nemessuri
2023. április 13. 07:00
Romániában és föleg erdélyben a gyermekek semmit nem számítanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!