Kerülő utakon, harmadik országokon át küldhetik a kínaiak a fegyvereket Oroszországnak

2023. március 17. 17:27

A Politico által megszerzett vámadatok szerint a kínaiak gépkarabélyokat, valamint Törökországon és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül irányított drónszállítmányokat és testpáncélokat küldtek Oroszországba.

2023. március 17. 17:27
null

Kínai vállalatok, köztük egy a pekingi kormányhoz köthető cég, a Politico által megszerzett kereskedelmi és vámadatok szerint 1,000 gépkarabélyt és egyéb katonai célokra használható felszerelést küldtek orosz szervezeteknek, beleértve a drónalkatrészeket és a testpáncélokat.

A szállítások 2022 júniusa és decembere között zajlottak az ImportGenius, a vámadatok összesítője által szolgáltatott adatok szerint.

A Politico információi szerint a China North Industries Group Corporation Limited, az ország egyik legnagyobb állami tulajdonú védelmi vállalkozója 2022 júniusában küldte el a puskákat a Tekhkrim nevű orosz vállalatnak,

amely az orosz állammal és hadsereggel is üzletel.

A CQ-A puskákat, amelyeket az M16-ról mintáztak, de az adatokban „polgári vadászpuskaként” jelöltek meg, a jelentések szerint a félkatonai rendőrség Kínában, valamint a fegyveres erők használják a Fülöp-szigetektől Dél-Szudánig és Paraguayig.

Ez még nem minden, az adatok szerint az orosz szervezetek 2022 végén 12 drónalkatrész-szállítmányt és több mint 12 tonna kínai testpáncélt kaptak Törökországon keresztül.

Bár a vámadatok nem mutatják, hogy

Peking nagy mennyiségű fegyvert adna el Moszkvának kifejezetten háborús erőfeszítéseinek támogatására,

az azonban kiderül belőlük, hogy Kína korábban be nem jelentett kettős felhasználású berendezéseket szállít orosz vállalatoknak – olyan kereskedelmi cikkeket, amelyeket az ukrajnai csatatéren is fel lehetne használni.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. március 18. 15:41
1000 puska, ez aztán a mennyiség... ahhoz képest, amit a kurva nato belenyomott az ukikba... ezért kéne embargó Kína ellen? Ami teljesen kicsinálná Európát?
olajfa1
2023. március 18. 11:57
De ha egész világ -még Ausztrália is- küldhet Ukrajnába fegyvereket... akkor mi a furcsa abban hogy Oroszországnak is küldenek fegyvereket?
birono70
2023. március 18. 07:13
Ursula Washingtonban volt a múlt héten. Megkapta az ukászt, hogy szankcionálni kell Kínát. Ennek ágyaznak most meg. Nagyobbat egyelőre nem mertek hazudni? 1000 kézi fegyver...meg testpáncél...rőhejesnek tűnik, de erre ráfűzik a szankciót. Ne legyen igazam!!
B I L
2023. március 17. 21:03
Helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!