Meloniék figyelmeztetik az Uniót: több százezren indulhatnak el Tunéziából Európába

2023. március 24. 12:50

Az olasz kormány „tunéziai robbanásról” beszél, s szerintük ha nem változik a helyzet, forró nyárra számíthat kontinensünk.

2023. március 24. 12:50
null

Robbanás előtt áll Tunézia, ahonnan több százezren indulhatnak el Nicola Molteni olasz belügyi államtitkár pénteki nyilatkozata szerint, aki megerősítette Giorgia Meloni kormányfőnek az EU-csúcson tett kijelentéseit arról, hogy a migrációs áramlás erősödése miatt forró nyár előtt áll Európa.

Nicola Molteni kijelentette, hogy a súlyos politika és gazdasági válsághelyzetbe került Tunézia az összeomlás szélén áll. A belügyi államtitkár a Radio24 adón úgy nyilatkozott, az Európai Uniónak minél előbb anyagi segítséget kell nyújtania az észak-afrikai országnak:

kölcsön nélkül Tunézia összeomlik, és robbanásszerű, több százezres migrációs áramlat indul el,

az ország stabilizálása nemcsak Olaszország, hanem Európa érdekeit szolgálja”.

Tunézia azonnali segítését sürgette Antonio Tajani külügyminiszter is a RAI közmédia csatornáin, hangoztatva, hogy ha Líbia mellett Tunézia irányából is „megnyílnak a migráció csapjai”, tömeges indulásokkal kell számolni. Megjegyezte, hogy titkosszolgálati információk szerint már megnövekedett migrációs nyomás tapasztalható a Líbia és Tunézia közötti határtérségben. 

Antonio Tajani javasolta, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap azonnali háromszázmillió eurós támogatásban részesítse Tunéziát, majd további kétszer ekkora összeggel az országban szükséges reformok megvalósítására. Aggodalmát fejezte ki a tunéziai helyzet miatt Giorgia Meloni kormányfő az uniós vezetők Brüsszelben zajló csúcstalálkozóján. A tájékoztatás szerint Meloni a csúcs csütörtök esti találkozóin emlékeztette a tagállamok vezetőit, hogy az év eleje óta az olaszországi partokra háromszor annyian érkeztek, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában.

Ha ez a trend folytatódik, forró nyár várható ellenőrizhetetlen helyzettel

– mondta Giorgia Meloni, aki 900 ezer ember érkezéséről beszélt az afrikai partok irányából. A kormányfő hangsúlyozta, hogy gyors és eredményes fellépés szükséges a Földközi-tengeri emberkereskedő szervezetekkel szemben, mielőtt teljes ellenőrzés alá vennék a földközi-tengeri migrációs útvonalakat.

Majdnem kétórás, négyszemközti megbeszélést tartott Giorgia Meloni Emmanuel Macron francia elnökkel egy brüsszeli szállodában csütörtök éjszaka, melyen többek között a migráció témáját is érintették.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. március 25. 08:11
Ördögi kör. Ameddig Brüsszel nem állítja le az NGO-hajók működését és taxizását és az embercsempészek hálozatát főleg Afrikában és Törökországban, ameddig a parti őrségnek nincs joga fegyverrel védekezni a betolakodókkal szemben, addig itt NEM változik semmi. Folytatódik a behajózás, jön a nyár a tenger csendes. Folytatódik a miniszterek részvétlátogatása, megható beszéde, a TV-n közvetített sok koporsó látványa és a sírás, újabb befogadással. Európa békésen átadja területét a világ menekültjeinek, szegényeinek, terroristáinak és gazdasági migránsainak. Brüsszelben túl sokan igazgatnak, így nem igazgat senki, csupán az időt húzzák, a meetingeket elnapolják mosollyal, kézfogással és öleléssel. A fentiek miatt Meloni nem tud mást tenni, mint felhívni a problémára Európa figyelmét.
Takarító
2023. március 25. 01:50
Ti partraszállítjátok őket mi meg hordjuk el? Így képzeled ribanc? Tök vagy nem dinnye, hogy minden migráns essen beléd, miközben a tengeri villámhárítód bizserget.
itsipia
2023. március 24. 21:42
figyelmeztetem meloniékat ,ez a cél...:)
Aerion
2023. március 24. 18:44
dinnyés györgyit csak az érdekli, hány nigger érkezik Olaszországba, mert az valahogy valamiért derogál neki. Nem t'om, egyszer talán megfogdozták a dinnyéit és ezt nem vette jónéven. Ez utóbbit megérteném, sőt, még azt is, hogy a sok nigger Olaszországnak rossz. Csakhogy a világ nem abból áll, hogy a niggerek elárasztják az olaszok földjét, és ennek felismerése dinnyés györgyi szellemi képeségeinek már sok. Vagy, nem ezért fizetik. Valóban ez az, ami aggasztó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!