Sok uniós alkalmazott drogozik egy brüsszeli államtitkár szerint, aki később azt mondta, csak tréfált

2023. február 11. 13:54

Egy brüsszeli politikus színlelt felháborodással vádolja az eurokratákat, amiért nem akarnak a város droghasználat sújtotta negyedébe költözni, és azt állítja, hogy az Európai Unió köztisztviselői közül sokan maguk is kábítószer-fogyasztók – írta a Politico szombati cikkében.

2023. február 11. 13:54
null

„Sokan, akik az európai intézményeknek dolgoznak, drogoznak”a Politico írása szerint ezt mondta Pascal Smet brüsszeli urbanisztikai államtitkár az Európai Bizottság brüsszeli infrastrukturális és logisztikai hivatalának (OIB) – amely az uniós alkalmazottak elhelyezéséért felel – zárt ajtók mögött tartott januári megbeszélésén.

„A kokain népszerű drog”

A tárgyaláson az uniós ügynökségeknek az EU-negyedből a belga főváros alacsony jövedelmű északi városrészébe történő esetleges áthelyezése volt a téma. Bár az intézmények felsőbb szintjein támogatják a költözést, az uniós alkalmazottakat képviselő szakszervezetek aggódnak az áthelyezési törekvések miatt, az északi negyedben tapasztalható magas bűnözési és kábítószerrel való visszaélési arányra hivatkozva.
Smet elutasította ezt az érvelést, arra utalva, hogy

az uniós dolgozók saját drogfogyasztási szokásaik miatt aligha alkalmasak arra, hogy másokról ítélkezzenek.

A politikus még azt is felvetette, hogy a kokain népszerű drog az uniós alkalmazottak körében.

Kiakadtak a szakszervezetek

A regionális államtitkár megjegyzéseit az uniós intézmények dolgozóit képviselő személyzeti szakszervezetek tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak minősítették.
„Nem értem, mire gondolt, amikor ezt a megjegyzést tette, és azt sem, hogy az OIB személyzete miért engedte meg neki, hogy támadja az intézmények alkalmazottainak méltóságát és jó hírnevét” – mondta Cristiano Sebastiani, a Megújulás és Demokrácia nevű érdekképviselet elnöke, a levél egyik aláírója.

Az államtitkár azt mondja, csak tréfálkozott

Smet a Politicónak azt mondta, hogy megjegyzései tréfából hangzottak el, válaszul az OIB-találkozó egyik résztvevőjének szavaira, aki arra utalt, hogy az európai köztisztviselők nem tudják, hogyan kell bánni egy olyan közösséggel, amelynek tagjai között esetleg kábítószer-használók is vannak. „Csak annyit mondtam, hogy vannak más helyek is, ahol drogfogyasztók vannak jelen, köztük a Schuman tér” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: „Egy város vagyunk. (…) Nincsenek olyan negyedek, amelyek a brüsszeli embereké, és olyanok, amelyek az európaiaké”.
Arról is beszélt, hogy bár együttérez az eurokratákkal, akik aggódnak az esetleges költözés miatt, a szóban forgó területre való áttelepüléssel szerepet játszhatnak annak megújításában.

Még nincs döntés a költözésről

Az uniós ügynökségeknek az északi negyedbe történő áthelyezésével kapcsolatos döntések az Európai Bizottságon múlnak, amely a jelek szerint kedvezően tekint a költözésre, mivel az egy nagyobb stratégia része, hogy kevesebb irodahelyiséget foglaljon Brüsszelben a testület, és alkalmazottait a város különböző részein oszlassa el a belga fővárossal való „zöldebb” és „barátságosabb” kapcsolat érdekében.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. február 12. 13:53
Könnyen jött pénzből........telik is rá. Az egész EP-t és EB-t el kelelene zavarni, semmi szükség rájuk. Élősködő korrupt banda, megfertőz és bekebelez bármit és bárkit.......Ami a feladata, abból űz gúnyt nap mint nap, méghogy a jog őre....röhögnöm kell.
fatman
2023. február 12. 00:47
sok-sok éves hír, h az EP épületének összes vécéjében kimutatható a kokain nyoma... amúgy miért nem költöznek egy nogo-zónába? éljen a multikuti, nem?
Tidal_wave
2023. február 12. 00:24
Pascal Smet a drogozáson viccelődik, bezeg ha valaki az ő identitásán viccelődne...
Töki
2023. február 11. 21:53
Ebben mi az újdonság??? USA után szabadon. Szánalomgyászok gyülekezete! :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!