Egyre kínosabb a szituáció: tizenegyszer szavaztak róla, még sincs házelnöke az amerikai képviselőháznak

2023. január 06. 06:30

1859 óta nem volt arra példa, hogy ilyen hosszú időn keresztül ne tudjon a képviselőház megállapodni az elnök személyében.

2023. január 06. 06:30
null

Három napja minden nap szavaznak az amerikai képviselőház tagjai a házelnök személyéről, a republikánusok pedig három napja képtelenek maguknak házelnököt választani – számolt be a The New York Times. Magyar idő szerint pénteken hajnalban már tizenegy szavazáson volt túl a képviselőház, Kevin McCarthy pedig még mindig nem házelnök.

 

Derülnek a demokraták: nem tudtak házelnököt választani a republikánusok

Mint ismert, az Egyesült Államokban novemberben tartott félidős választás, majd az utána következő hosszas szavazatszámlálás után a Republikánus Párt végül csak négyfős képviselőházi (alsóházi) többséget tudott szerezni (ezzel elnyerve a Képviselőház többségét a demokratáktól), míg a Szenátusban (felsőházban) a demokraták megőrizték, sőt eggyel növelték többségüket, így a 100 fős szenátusban 51 demokrata szenátor ül majd.

 

A New York Times összefoglalója szerint McCarthyt annak ellenére sem választotta meg az amerikai Republikánus Párt jobboldali szárnya, hogy

komoly, saját tekintélyét is csorbító engedményeket tett nekik. 

A lap szerint 1859 óta nem volt arra példa, hogy ilyen hosszú időn keresztül ne tudjon a képviselőház megállapodni az elnök személyéről.

 

Ez már nagyon kínos: hetedik alkalommal se sikerült elnököt választani az amerikai képviselőházban

A csütörtökön tartott hetedik szavazási forduló sem hozott eredményt az Egyesült Államok képviselőházi elnökének megválasztásában, a többségi republikánusok változatlanul megosztottnak mutatkoznak. Az amerikai kongresszus alsóházában helyi idő szerint csütörtökön délben folytatódott a már kedden megkezdett elnökválasztási eljárás. A többséget adó republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy 201 szavazatot kapott, de sikeres megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség.

 

Nyitókép: MANDEL NGAN / AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kékFogúHarald
2023. január 06. 11:31
Lehet, hogy közben elaludtam? A szavazatszámlálással végezett a q.számítógép?
Massimiliano Prospero dArco
2023. január 06. 10:16
mindkét párt a rohadt neo-liberális szektához tartozik, ugyan nem mindegy, hogy ki lesz a házelnök?
mokány
2023. január 06. 10:03
A szellemszavazók , megint akcióznak ?
Halder
2023. január 06. 09:55
Jelzés a republikánusoknak, így ebben az állapotukban nem mehetnek neki az usa elnök választásnak majd. Tán még van idő addig rendezni a sorokat, de most ez így nem jó ami van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!