Egyre nő a feszültség Koszovóban: szerb fiatalokra lőttek rá

2023. január 06. 18:45

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája szerint valaki „véres karácsonyt” akart szervezni.

2023. január 06. 18:45
null

Két koszovói szerb fiatal megsebesült pénteken, az ortodox szenteste napján a Koszovó déli részén található Shterpce közelében, miután egy helyi albán tüzet nyitott rájuk egy mozgó járműből – közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája. A közlemény szerint szemtanúk megerősítették, hogy egy helyi albán ült abban az autóban, amelyből rálőttek a fiatalokra, akik éppen az ortodox karácsonyi hagyományokat tiszteletben tartva tölgyfaágat vittek magukkal. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája azt is közölte, hogy

az egyik fiút a tenyerén, a másikat pedig a karján érte a lövés.

Kórházba szállították őket. Petar Petkovic, az iroda vezetője a közösségi médiában gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet, és azt írta, valaki „véres karácsonyt” akart rendezni a szerbeknek.    

Koszovóban hónapok óta feszült a helyzet a helyi szerbek és albánok között, Észak-Koszovóban például csak egy héttel ezelőtt távolították el a barikádokat, amelyeket a helyi szerbek a koszovói kormány intézkedései miatt emeltek. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültségek a két nemzetiség között időről időre fellángolnak.

(MTI) 

Nyitókép: ARMEND NIMANI / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2023. január 07. 10:42
Egy szerb-koszovói háború egy újabb migránsválsághoz vezetne a balkáni útvonalon, ezért erőlteti a deep state. Jönnének a magukat koszovói albán muszlimnak mondók, igaz a többségük afgán lenne, akik már ott Szerbiában rekedtek, de most hirtelen koszovói háborús menekültek lennének, és a horvát határon átjöhetnek akár legálisan is, és akkor Viktor kénytelen lesz humanitárius folyosót nyitni Nyugatra, ahogyan ígérte. Ezzel Toroczkai és a Mi Hazánkat helyzetbe hozva, minimum 20%-ra erősödnek majd Toroczkaiék, mert a szerb határon is meg fognak indulni az illegálisok.
HunCsz
2023. január 07. 09:07
De bele jött a világkirályság a gyilkolászásba Hiába jól hoz ez a konyhára. Inditják az újabb mészárszékeket. Gyreünk náci kommentelő elvtársak egy kicsit aktivabban támogatni. Még vagy 20 kamú profilt létrehozva és dudolászni, hogy ez a harc lesz a végső
NDAP1945
2023. január 06. 22:17
Ha Szerbia bukik, visszakapjuk delvideket, ezért kell az albánokat támogatni
Muki46
2023. január 06. 22:16
Fogadd be az albánt, majd kilök a házból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!