A NATO főtitkára a nukleáris elrettentés fontosságát hangsúlyozta

2023. január 30. 15:58

Jens Stoltenberg szerint ez azért fontos, hogy „elejét vegyük a nukleáris fegyverek terjedésének".

2023. január 30. 15:58
null

A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban. Dél-koreai látogatásának második napján a főtitkár a többi között kitért arra, hogy a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak, és fejlesztenek. Leszögezte:

a NATO-tagországok a nukleáris elrettentés erejével képesek védelmet nyújtani azon szövetségeseiknek, akik nem rendelkeznek nukleáris fegyverekkel, példaként pedig Dél-Koreát hozta fel, melyet az Egyesült Államok nukleáris hadereje véd.

Mindezt azért tesszük, hogy elejét vegyünk a nukleáris fegyverek terjedésének"

– tette hozzá a Koreai-félsziget geopolitikai helyzetét vizsgáló, szöuli székhelyű Csej kutatóintézet rendezvényén tett felszólalásában. Hangsúlyozta egyúttal: a világ veszélyesebb hely lenne, ha egyes NATO-tagországok, köztük Franciaország és az Egyesült Államok megszabadulna saját nukleáris arzenáljától a Kínából, Észak-Koreából és Oroszországból érkező fenyegetés közepette.

Több fegyver Ukrajnának

Stoltenberg egyúttal sürgette Dél-Koreát, növelje az Ukrajnának szánt katonai támogatás mértékét. Kiemelte, hogy a kérdésben a végső döntés a szöuli kormányt illeti, emlékeztetett arra, hogy több ország, mely korábban szigorúan ellenezte a fegyverexportot, megváltoztatta álláspontját Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán.

Ha nem akarjuk, hogy az önkény és a zsarnokság arasson győzelmet, akkor (az ukránoknak) szükségük van fegyverre, ez az igazság”

– jelentette ki a főtitkár.

Stoltenberg felhívta a figyelmet: „rendkívül fontos”, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút, egy orosz győzelem ugyanis azt az üzenetet közvetítené más országoknak, például Kínának, hogy erővel is elvehetik azt, amire igényt tartanak.

Dél-Korea eddig kimaradt

A világviszonylatban is jelentős fegyverexportőr Dél-Korea nemrég többszáz harckocsi leszállításáról állapodott meg több európai országgal, köztük a NATO-tag Lengyelországgal is. Mindazonáltal az ázsiai ország törvényei tiltják a fegyvereladást háborúban álló országokban, így Dél-Korea mostanáig humanitárius segítséggel, valamint halált nem okozó felszereléssel támogatta Ukrajnát.

(MTI)

Nyitókép: Jung Yeon-je / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarvagyoknemturista
2023. március 21. 23:54
A nato egy liberális sorosista erdekszervezet nem pedig védelmi szövetség!
Krupp Skya
2023. március 21. 19:05
Csak nehogy nekem keljen kirúgni alólad a sámlit Nürnbergben amikor a háborús bűnösöket akasztják.
Hill
2023. január 31. 11:35
Inkább az az igazság, hogy a Nato kurvára túllépi a hatáskörét. Beleugat egy olyan konfliktzsba, amihez semmi köze. Egy olyan ország mellett voksol, amelyik nem is tagja a Natonak. Arról nem beszélve, hogy a Nato védelmi célból jött létre, nem azért, hogy véleményt nyilvánítson és egyértelműen lepetézzen egy ország mellett és támadó kritikákat fogalmazzon meg. Főleg egy ilyen szar, korrupt, gyökér ország mellett. Kínkeservesen igyekszik egy nagyobb háborút kirobbantani csakhogy a fegyverkereskedelem szépen virágozzon. Jól zsidóskodnak
Robert69
2023. január 30. 20:38
Nem igaz ez a faszi, ki ez, milyen politikai tisztséget visel, egyáltalán egy katonai szervezet miért politizál nyilatkozik önállóan mintha csak egy állam lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!