FAZ: Legitim dolog magyar részről az ukrán nyelvtörvény bírálata

2023. január 04. 06:49

Stephan Löwenstein cikkében felhívta a figyelmet az ukrán nacionalizmus fenyegető voltára.

2023. január 04. 06:49
null

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ismét kemény szópárbaj kezdődött a magyar és az ukrán vezetés között. A szerző, Stephan Löwenstein, aki bécsi tudósítóként ásta bele magát a térség sajátosságaiba. Az írásban elidézi, hogy pár napja a kijevi külügyminisztérium azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy betegesen gyűlöli az ukrán népet, továbbá, hogy politikailag rövidlátó.

Az előzmény az volt, hogy a kormányfő közölte: véget érhetne a háború, ha az USA leállítaná az ukránoknak szánt fegyverszállítmányokat. A cikk szerzője szerint az elmúlt évben gyakoriak voltak a vádaskodások a két ország között. A két első számú politikus között legkésőbb akkor romlott meg jóvátehetetlenül a viszony, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a márciusi EU-csúcsnak küldött

videóüzenetben bírálta Orbánt, mondván, csupán részben támogatja Ukrajnát.

Stephan Löwenstein kifejti, hogy Magyarország egészen másként áll hozzá az orosz agresszióhoz, mint az EU többi tagja. Ezt Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros kapcsolatával, illetve a magyar energiafüggéssel magyarázzák a szerző szerint, majd megemlíti, hogy  több mint 100 ezres magyar kisebbség él Ukrajnában. 

„Ukrán nacionalisták magyarokat fenyegetnek”

A szerző felhívja a figyelmet arra is, hogy előkerületek már olyan felvételek is, amelyeken ukrán nacionalisták magyarokat fenyegetnek. Ezt követően védelmébe vette a magyar álláspontot a nyelvtörvény kapcsán, ugyanis leszögezte:

az ukrán nyelvtörvényt ért kifogásokat nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról.

Kiemelte: a korlátozások, amelyek érintik közhivatalok, iskolai állások betöltését, elsősorban az oroszoknak szólnak, de más kisebbségek tagjait is sújtják. Úgy látja, hogy ezen a téren a magyar megszólalás, az teljesen legitim, bár a módjáról szerinte lehetne vitatkozni.

 

Itt a kormány reakciója: szomorú, hogy a legnagyobb humanitárius akció közben Ukrajna korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleményében fogalmazta meg a kormány álláspontját az új ukrán kisebbségekről szóló törvényről.

 

Nyitókép: Jevgenyija Makszimova / AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. január 04. 10:44
nini
Csomorkany
2023. január 04. 10:30
Szép, hogy megengedte nekünk.
fogas paduc
2023. január 04. 09:43
A módot illetően szerintem is lehet vitatkozni. Túl puha volt.
nakatomi
2023. január 04. 09:38
Ez a Lővenstájn nevű régóta ír Magyarországról mindenféle hazugságokat. Most úgy tűnik valamiért bevillant neki, hogy ezek az ukránok a náci jelképeikkel lehet, hogy még veszélyesebbek, mint a fasiszta magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!