Több mint száz rakéta zúdult Ukrajnára

2022. december 05. 12:49

Ukrajna nagy részében légiriadó volt hétfő délután, Kijevben tömegek menekültek a metróállomásokra, kritikus infrastruktúrákat értek támadások.

2022. december 05. 12:49
null

Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő a Facebook-oldalán a következőket írta hétfő 12 óra után:

„Miközben éppen egy kijevi ismerősömmel volt egy kora délutáni betervezett interjúm az áram- és vízellátásról Ukrajnában, Oroszország rakétákat lőtt ki.

Nehéz lehet megérteni vagy egyáltalán átérezni ezt az ilyenkor emberbe szorult érzést, hogy mi lehet a vége, hová fog becsapódni egy-egy rakéta, mennyit sikerül leszednie az ukrán légvédelemnek.

A legtöbb rakéta a fekete-tengeri flottáról kilőtt Kalibr lehet. Ezek sebessége ~900 km óránként, vagyis egy órán belül lényegében mindegyik rakéta becsapódhat majd... A képen légvédelmi riasztás országszerte, a rakéták kiszámított röppályája alapján.”

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A nemzetközi sajtó is felkapta a hírt

Később a nemzetközi sajtó is beszámolt a fejleményekről: Kijevben és más városokban is szóltak a szirénák a Reuters tudósítása szerint. Az ukrán légierő részéről közölték: a rakétákat már kilőtték, úton vannak; sőt egy második hullám is érkezhet majd.

Kijevben tömegek menekültek a metróállomásokra.

A Guardian arról is ír: néhány rakétát le tudott lőni az ukrán légvédelem, négyet Harkiv, egyet Dnipro és egy másikat Poltava régióban; ugyanakkor más robbanásokat is lehetett hallani.

A Kyiv Post hétfő délután folyamán arról számol be: Zaporizzsjában két ember meghalt és három megsebesült egy lakónegyedet ért robbanásban. A tengerparti Odesszából azt jelentették: teljesen elment a vízszolgáltatás. Szumi városában kilőtték az áramszolgáltatást. Krivij Rih városában is többfelé megszűnt az áramszolgáltatás.

Késő délutáni hírek szerint a kijevi régió kormányzója arról beszélt: a terület 40 százalékán elment az áram, néhány infrastruktúrát találat ért, „de nincsenek kritikus következmények”.

 

Az alábbi videóban a szakértő által is említett rakétákat lőnek ki hadihajókról:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 413 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csszabóistván
2022. december 06. 07:54
https://mandiner.hu/cikk/20220514_novak_katalin_koztarsasagi_elnok_beiktatas_beszed_jobboldal_magyarorszag
Parzival
2022. december 05. 22:48
Látom a "békepártiak" ma is boldogok.
Sulammit
2022. december 05. 20:35
És még el sem kezdődött a háború.
amaurote
2022. december 05. 20:01
merevedik a "keresztények" farka jézus nevében száll a rakéte
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!