Orbán Viktort nem lehet felelősségre vonni Romániában tusnádfürdői beszéde miatt

2022. november 17. 09:17

A magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez Románia területén.

2022. november 17. 09:17
null

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán megállapította, hogy a magyar miniszterelnököt nem lehet Romániában megbüntetni az idén nyáron, a tusványosi szabadegyetemen tett, egyesek által rasszistának titulált kijelentései miatt, mivel

a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez egy másik állam területén,

a nemzetközi szokásjog szerint – számolt be a Főtér.ro.

Hozzátették, a CNCD döntése értelmében Orbán Viktort csakis Magyarországon lehet felelősségre vonni kijelentései miatt.

Ez Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének öt legfontosabb pontja (videó)

Demográfia, migráció, gender, háború, energia és gazdaság - íme négy és fél percben Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének legfontosabb részei. A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat.

Határozatban ítélték el a magyar kormányfőt

Ezzel párhuzamosan a testület szerdán elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben ugyanakkor nyilvánosan elítélik a magyar kormányfő kijelentéseit, amelyek „ellenséges, lealacsonyító és megalázó hangulatot keltett emberek ellen, faji alapon” – idézte a G4Media portálnak nyilatkozó forrásokat a lap.

Mint ismert, Orbán Viktort még augusztusban jelentette fel a CNCD-nél Alexandru Muraru PNL-képviselő. A román politikus úgy vélte, hogy a „magyar kormányfő rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett Tusványoson mondott beszédében”.

CNCD elnöke: Ha nem lenne a diplomáciai mentesség, ő maga kezdeményezte volna az eljárást

A Főtér.ro arra is kitért, hogy Asztalos Csaba, a CNCD elnöke már korábban jelezte: a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez Románia területén,

a testületnek nincs hatásköre eljárni az ügyben, bár kötelessége minden beérkező feljelentést megvizsgálni.

Asztalos azt mondta: ha nem lenne a diplomáciai mentesség, ő maga kezdeményezte volna az eljárást Orbán Viktor kijelentései ügyében.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. november 18. 12:03
"Nem vagytok orkok."
dezilluzionista
2022. november 17. 11:44
Bicskanyitogató.
villogókékfog
2022. november 17. 11:27
Románia... Egy vicc. A pótcselekvés legmagasabb fokú létszerveződése.
zolizolizoltan
2022. november 17. 10:47
Nem akarnak találkozni Orbán Viktorral a lengyelek, csehek és szlovákok a V4-ben. A V4 jelenlegi formában halott ügy, hangzott a nyilatkozat. Orbánt szinte mindenütt kiközösítik az EU-ban. Mi lesz ebből? Meddig folytatja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!