Sunak: Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban

2022. november 29. 06:06

A brit miniszterelnök a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel szeretne kapcsolatokat elmélyíteni.

2022. november 29. 06:06
null

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell „drámai mértékben” elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök. Sunak, akit egy hónapja választott vezetőjévé és miniszterelnökké a kormányzó brit Konzervatív Párt, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hétfő este tartott hagyományos éves bankettjén felszólalva úgy fogalmazott: Kína rendszerszintű kihívást jelent a Nagy-Britannia által vallott értékre és a brit érdekekre, és ez a kihívás mind erőteljesebbé válik, ahogy Kína halad az eddigieknél is kiterjedtebb önkényuralom felé.   

A brit kormányfő szerint ugyanakkor Kínával szemben nem elégséges a leegyszerűsítő hidegháborús retorika, hiszen nem lehet figyelmen kívül hagyni az ország jelentőségét a világpolitikában, a világgazdasági stabilitásban és a környezetvédelemben. Ezt az

Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Japán

és sok más ország is érti, így ezekkel az országokkal együtt Nagy-Britannia kezelni tudja a Kína által támasztott mind élesebb versengést, mindenekelőtt diplomáciával és párbeszéddel – mondta a brit miniszterelnök. Sunak szerint ugyanakkor mindez azt is jelenti, hogy „drámai mértékben” javítani kell Nagy-Britannia ellenállóképességét, mindenekelőtt a gazdasági biztonság terén. Erre szolgál egyebek mellett a nemrégiben elfogadott nemzetbiztonsági és beruházási törvény, mondta. 

Felidézte: e törvény alapján rendelte el a brit kormány e hónapban, hogy a legnagyobb brit félvezetőgyártó cég, a Newport Wafer Fab kínai többségi tulajdonosa adja el a vállalatban felvásárolt 86 százalékos részesedését.

A brit miniszterelnök kijelentette: Nagy-Britannia és Kína kapcsolataiban véget ért az úgynevezett aranykor, és az a naiv elképzelés is, hogy a kereskedelem automatikusan társadalmi és politikai reformokat eredményez. Sunak ezzel egyenes utalást tett David Cameron akkori konzervatív miniszterelnök és pénzügyminisztere, George Osborne által

a 2010-es évek közepén meghirdetett politikára, amelynek kifejezett célja volt Kína minél szorosabb bevonása

a brit gazdaság, mindenekelőtt a közlekedési és a távközlési infrastruktúra fejlesztésébe.   

Kína és Oroszország a fő veszély?

Cameron, aki 2010-től 2016-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, Hszi Csin-ping kínai elnök 2015-ben tett, királyi pompával kísért londoni állami látogatása alkalmával jelentette ki, hogy a brit-kínai kapcsolatok aranykora vette kezdetét. Hétfő esti beszédében Rishi Sunak gyakorlatilag ennek a politikának a végét hirdette meg hivatalosan. Úgy fogalmazott: napjainkban a geopolitikai változások egyre intenzívebbek, és Nagy-Britannia ellenfelei és versenytársai hosszú távra terveznek. Ezek közé sorolta Kína mellett Oroszországot is, és kijelentette: az e hatalmak által támasztott kihívások közepette a vágyálmokra épülő, rövid távú hozzáállás nem elégséges.   

London nem hagyatkozhat a hidegháború korszakának érvrendszerére és a múlttal kapcsolatos szentimentalizmusra sem – tette hozzá. A brit kormányfő kijelentette: ebben a környezetben

„evolúciós léptékű váltásra” van szükség,

és ennek módja a kapcsolatok drámai mértékű minőségi javítása és elmélyítése a Nagy-Britanniával azonosan gondolkodó szövetségesekkel világszerte. Rishi Sunak szerint ehhez kapcsolódik az is, hogy Nagy-Britannia mindaddig kiáll Ukrajna mellett, ameddig erre szükség van, és ennek jegyében jövőre fenntartja, sőt növelheti is az Ukrajnának nyújtott katonai segítség szintjét. London ennek keretében új légvédelmi eszközöket szállít Ukrajnának a lakosság és a kritikus fontosságú infrastruktúra megvédésére.

– fogalmazott hétfő esti beszédében a brit miniszterelnök.

(MTI)

Fotó: Daniel LEAL / AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2022. december 06. 16:06
"ahogy Kína halad az eddigieknél is kiterjedtebb önkényuralom felé. " Ezt a mondatrészt jól jegyezzük meg! Sunak digitális személyazonosítási rendszerekben utazó családja valószínűleg nyomot fog hagyni Anglián is. Nem mellesleg a CBDC-nek is híve az uraság. A kettőt összeadva egy talán még a mai kínainál is elnyomóbb rendszerre van kilátás a világ számos pontján, talán épp Angliában először.
Kybon
2022. november 29. 12:04
"a vele azonos értékeket valló" - "a Newport Wafer Fab kínai többségi tulajdonosa adja el a vállalatban felvásárolt 86 százalékos részesedését" - Érték1: Ha van valamid, megmondom, hogy a tied lehet-e.
P. Savoiardes
2022. november 29. 11:57
Szerintem -bár furán hangzik mert mindenki Sunak indiai gyökerei felől nézi az embert és nem a tetteket-ez egy sima klasszikus nacionalista politika britektol. Nagy Britannia geopolitikai értelemben nem egy a negy-öt nagy játékos közül csupán egy fontos pillér ezek tevékenységéhez. Mindig is sajátságos volt a brit külpolitika és ezzel sokban nem is zavarta a nagyokat. Egy jó szövetséges de mindig van egy sajátos brit vonal abban ahogy a dolgokat kezelik. Szerintem abban az értelemben nacionalista ez a retorika és paradigmaváltás, hogy a britek felismerték, hogy Amerika a következő években Európára helyezi a hangsúlyt és a saját súlyát persze, annak minden előnyével és hátrányával. Ehhez nem kell nagy britannia, simán átlépnek rajtuk. Se nem EU, se nem fontos stratégiailag egy európai USA politikában mert a helyüket átveszik a lengyelek. Ezért a briteknek az marad egyrészt, hogy elkötelezett szövetségesként beemeljek magukat abba a csapatba ahol most a játék zajlik, erősítsék ezzel az amerikaiak fele képviselt kotodesuket és ezzel együtt, mivel a világ geopolitikajaban jelenleg nem férnek hozza előnyökhöz, és ez veszélyes lehet gazdasági értelemben, az amúgy is szenvedő brit belső gazdasági viszonyokat igyekeznek kézben tartani. Itt lesz a paradigma váltás nem a külpolitikában. Kellenek az erős brit cégek, a stratégiai cégek feletti nemzeti befolyás. Csak ugye minket ezért megrangatnak a britek meg szépen diplomáciai iranyvaltasba csomagolva megcsinálják ugyanezt.
Namond
2022. november 29. 09:42
Orbán ajánlja fel a Newport Wafer Fab kínai többségi tulajdonosának a félvezetőgyártás hazánkba áttelepedését, például a homokhátságra. Akár a 86%-nyi leszerelt eszköz tulajdonával együtt, ezt - az akkumulátor gyártással ellentétben - szívesen finanszíroznám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!