Kreml: rablás az ENSZ-közgyűlés ukrajnai jóvátétel-határozata

2022. november 15. 18:51

Medvegyev szerint az „angolszászok" megpróbálnak jogalapot teremteni „a jogellenesen lefoglalt orosz vagyon elrablásához”.

2022. november 15. 18:51
null

Az orosz állam kirablásának hivatalossá tételét célozza az ENSZ-közgyűlésnek az a határozata, amely az Oroszország által Ukrajnának fizetendő jóvátételről rendelkezik - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

„Ennek a folyamatnak a szervezői megpróbálják befejezni arany- és devizatartalékaink elrablását, minthogy teljesen törvénytelenül zárolták őket.

– mondta Peszkov. Leszögezte, hogy „Oroszország szigorúan elutasítja ezt”. Rámutatott, hogy a határozat jogilag nem kötelező érvényű, és Moszkva ennek megfelelően fogja kezelni. A szóvivő szerint Oroszország mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a Nyugat által befagyasztott tartalékainak kisajátítását. Az orosz devizatartalékok lefoglalását a magántulajdon és a nemzetközi jog lábbal tiprásának nevezte.    

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján azt írta: az ENSZ Közgyűlésének a történteket követően fel kellene szólítania az Egyesült Államokat, hogy kártalanítsa Koreát, Vietnamot, Irakot, Jugoszláviát és más, az amerikaiak és a NATO által megkárosított országokat. A volt elnök álláspontja szerint ellenkező esetben „úgy tűnik, hogy megkezdődött az ENSZ-nek, mint a megbékélés fő nemzetközi intézményének agóniája”.   

 

Háborús jóvátételt követel az ENSZ Oroszországtól

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn elfogadott határozatában szólított fel Oroszország felelősségre vonására, illetve háborús jóvátételi kötelezettsége megállapítására, amiért a nemzetközi jogot megsértve megtámadta Ukrajnát. A határozatot 193 tagállamból 94 támogatta 14 ellenszavazat és 73 tartózkodás mellett. Ez a közgyűlési határozat kapta a legkisebb arányú támogatást az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta elfogadott öt ilyen jellegű dokumentumból.

 

„A vég fájdalmas lesz az egész nemzetközi közösség számára. De megleszünk az egyesült nemzeteknek egy ilyen szervezete nélkül is” – írta Medvegyev, hozzátéve, hogy a közgyűlési határozattal az „angolszászok" megpróbálnak jogalapot teremteni „a jogellenesen lefoglalt orosz vagyon elrablásához”. Vaszilij Nyebenzja Oroszország állandó ENSZ-képviselője a határozat elfogadása előtt a helyzetet a szabályokon alapuló rend klasszikus példájának nevezte, amelyben az államok egy szűk csoportja nem a nemzetközi jog alapján cselekszik, és az ENSZ-közgyűlés platformján próbálja szentesíteni a törvénytelenséget.  

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. november 16. 18:02
Riadalmas.
csjanos
2022. november 16. 10:30
....Hitlert is így szorították a sarokba...és mi lett a vége?....pfuj
Lajoss
2022. november 15. 21:14
Rohadék orosz banditák.
pemete jakab
2022. november 15. 20:47
"Kreml: rablás az ENSZ-közgyűlés ukrajnai jóvátátel-határozata" Rendben, akkor fél Oroszországot le lehet bombázni. És akkor kvittek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!