Megérkezett az EU-csúcs záródokumentuma, itt vannak a legfontosabb fejlemények

2022. október 22. 09:34

A Tanács felkérte az Európai Bizottságot új határozatok kidolgozására, amelyek keretében olyan intézkedéseket hoznak, amelyek nem érintik a hosszú távú gázszerződéseket.

2022. október 22. 09:34
null

Korábban beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök méltán lehet elégedett az EU-csúcs eredményeivel: a legújabb ötletelési roham megint kikerült bennünket, hiszen

bárhogyan dönt az Unió, ha az Magyarország számára kedvezőtlen, akkor mentességet kap alóla.

Ennek értelmében sem a közös gázvásárlási kötelezettség, sem pedig a gáz ársapka bevezetése nem vonatkozik majd Magyarországra. Ha egyáltalán megvalósul. Erről itt olvashat bővebben.

Az Európai Uniós állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján elsősorban az energetikai kérdések voltak a figyelem középpontjában. Az uniós vezetők több új intézkedést hirdettek ki annak érdekében, hogy kezelni tudják a kontinens energiaválságát.

A záródokumentum alapján az Európai Tanács megállapítja, hogy Oroszországé a felelősség a jelenlegi energia- és gázválságért. A Tanács szerint a jelenlegi válság miatt a kereslet csökkentésére irányuló erőfeszítések, az ellátás biztonságának biztosítása, az energiaárak letörése, valamint az energiaellátás integritásának megőrzése a legfontosabb.

Fontos fejlemény továbbá, hogy a Tanács felkérte az Európai Bizottságot új határozatok kidolgozására, amelyek keretében olyan intézkedéseket hoznak, amelyek nem érintik a hosszú távú gázszerződéseket. A záródokumentum az energetika területén számos fontos dolgot sorol fel. Többek között:

  • önkéntes közös gázbeszerzés, kivéve a kötelező kereslet-összevonást egy adott mennyiségre vonatkozóan, ami egyenértékű a tárolók feltöltési igényének 15%-ával. Emellett szükséges a megbízható partnerekkel történő tárgyalások felgyorsítás,
  • 2023 elejére egy új, kiegészítő referenciaérték megállapítása, amely pontosabban tükrözi a gázpiaci kondíciókat,
  • ideiglenes uniós keretrendszer a villamosenergia-termelésben használt gáz árának felső határának meghatározása érdekében, költség-haszon elemzés készítése,

  • ideiglenes dinamikus árfolyosó bevezetése a földgázügyletekre, hogy azonnal korlátozzáka túlzott gázárak kialakulását,

  • fokozott erőfeszítések az energiatakarékosság jegyében,

  • prioritás a háztartások és vállalkozások védelme, különösen a legkiszolgáltatottabbak esetében. 

***

 

Botrány az EU-csúcson: Németországra most jobban haragszanak, mint ránk

Mint arról korábban lapunk is beszámolt , mindenfajta uniós konzultáció nélkül jelentette be néhány hete Olaf Scholz szövetségi kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter és Christian Lindner pénzügyminiszter, hogy a Scholz-kormány úgy döntött, Németország kivásárolja magát a válságból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a német kormány brutális hitelfelvétellel próbálja maximalizálni a teljesen elszabadult energiaárakat.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. október 22. 13:38
Kínlódnak mint disznó a jégen. Hamarabb kellett volna gondolkozni. Az agresszív kismalac szintjén meghozott szankciók előtt.
Trombitás Keresztély
2022. október 22. 13:09
A fenti kép: - Helló, röfik! Beszállhatok? - Hahaha! Kussssss!
Namond
2022. október 22. 11:42
Odajutottunk, hogy ma olcsóbban lehet földgázt venni, mint tavaly karácsonykor. Vagyis Orbán Viktor teljesen félreértelmezte az európai gázárak emelkedését. Az minden jel szerint nem a szankciók miatt történt, hiszen tavaly karácsonykor még háború sem volt, nemhogy szankciók. Most éppen 110 euró körül cikázik a tarifa az európai gázár szempontjából irányadónak számító TTF holland tőzsdén, a július- augusztusi - rezsidémont elszabadító - 360 euró helyett.
Vasalo
2022. október 22. 11:42
Azért az felettébb érdekes, amit ez a testület kinyögött magábol. # fokozott erőfeszítések az energiatakarékosság jegyében, # Mutassanak egyetlen olyan dolgot az utobbi 50 évböl, ami nem az energiatakarékosság jegyében született. (A én elsö kocsim a mai teljesitményének alig tizede volt, de szinte decire pontosan annyit fogyasztott mint a mostani. Stb ) Ennek ellenére az országok energiaigénye folyamatosan nöt, 10 évenként átlagban kb 10 %-al. Ennek többek között az volt az oka, hogy egyre több ember él a Földön és egyre több uj technologia lát napvilágot. Sajnálatos modon az emberiségnek a mai napig nem sikerült feltalálni a perpeetum mobilet, azaz minden uj kacat energia igényes. Teljesen feleslegesen sporolunk a megsporolt energia majdnem dupláját nyelik el az uj cuccok meg technologiák amik gyakorlatilag a sporolást megkönnyitik, lehetövé teszik, ami nélkül viszont nincs haladás, nincs több, gazdaságosabb termelés, nincs nagyobb pénzforgás a piacokon. És ha az nincs, akkor igen nagy baj van, mert nincs miböl fedezni a társadalmi kiadásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!