Megtanultuk a leckét: együtt erő lehetünk

2022. szeptember 22. 18:09

Történelmi siker kapujában az olasz jobboldal.

2022. szeptember 22. 18:09
null
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

»Megtanultuk a leckét: együtt erő lehetünk - történelmi siker kapujában az olasz jobboldal« - Giorgia Meloni életrajzíróját kérdeztük. 

»Vannak olyan kérdések, amelyekben az olasz jobbközép tömb példát vehetne Magyarországról« – mondta Francesco Giubilei, a Nazione Futura elnöke a közelgő olasz választások kapcsán. 

Választási gyorsinterjú következik:

  • Az olasz konzervatívok nagyon optimistának tűnnek, és a felmérések is biztatóak. Ez lehet az az év, amikor a jobboldal visszatér a kormányzáshoz Olaszországban?
  • Valószínűleg jobbközép kormány fog alakulni, az összes főbb felmérés szerint az FdI, a Lega és a FI vezet, már csak azért is, mert a baloldal három különböző koalícióra oszlik. Az egyik oldalon a régi baloldal vezető ereje, a PD, a másikon a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom, végül pedig a Matteo Renzi volt miniszterelnök által képviselt balliberálisok. A jobbközép győzelem tehát nem csak remény, hanem valós lehetőség.
  • A múltban a konzervatív szövetség három fő tagja között jelentős nézeteltérések voltak, de ebben a kampányidőszakban úgy tűnik, minden zökkenőmentesen zajlott. Az FdI, a Lega és az FI rendezte már nézeteltéréseit, vagy még mindig vannak súrlódások a felszín alatt?
  • A jobbközép koalíció három fő pártja között kétségtelenül vannak különbségek, ez természetes dolog. Több millió választópolgár által támogatott pártokról beszélünk, ha nem lennének különbségek, akkor nem lennének külön politikai erők, hanem egy pártot alkotnának. Mindazonáltal ez a jobboldali koalíció már kormányoz többet is a legfontosabb olasz régiók közül, egységes, és ezt a választási kampány során is bizonyította, ellentétben a baloldallal, amely inkább megosztott.”

Nyitókép: ANDREAS SOLARO / AFP

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2022. szeptember 23. 07:54
""Csakhogy nem az állam veszi kezelésbe ezeket, hanem Lölö-cégek, állami támogatással. Ez itt az egyik gond. A másik, hogy alapvetően állam feladata az alap-infrastruktúra biztosítása, és nem a piaci aktorként működés. Az állam rossz gazda, rossz gazdája a rá bízott pénzeknek is, amint piacra lép. Azt a 200 milliárdot soha nem fogjuk látni. És veszélyhelyzetben nem a távközlési cégek árain kellene spekulálnia, meg vállalkozókat kivéreztetnie, hanem rendezhette volna a tanárok béreit. Egyébként annyiban megvédeném, hogy már vagy 8 éve tervezték a vételt, de az időzítés nem lehetett volna rosszabb..." - hülyelvtárs, a Horn-Kuncze-Békesi-Bokros-qrmány sem rendezte a tanárok bérét, még a "nominálbérüket" sem, közben volt egy 30%-os infláció, képzelheted, hogy mi volt itt. Az első Orbán-kormány megállapodott az OTP-vel az adósságrendezésben, és aztán a banknak lehetett fizetni a részleteket, amelyek azért a "fizetőképességhez" voltak igazítva, így lehetett kikecmeregni az adósságcsapdából, amit a fent említett qrmány 1994 után ránk szabadított. És ennek a qrmányak a hátsóját nyaló közgarázda csicskák harsogták ezerrel, hogy "az állam rossz gazda". Tehát, most már nem az állam végzi el ezt a tevékenységet. Így csinálnak hülyét az egykori "spontán" és "tudatos" privatizációnak nevezett komprádor hülyelvtársak
Pelso j.
2022. szeptember 23. 07:05
na és? Nulla jelentősége és haszna van a magyar átlagember számára, hogy ki nyer az olaszoknál.
vip era
2022. szeptember 23. 04:53
Győzelmük és kormányalakításuk után,csökkenhet az EU nyomása felénk.
DoomGuy
2022. szeptember 23. 04:18
Ne legyen igazam, de 1) ez karcsú előny 2) úgy elcsalják mint az USA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!