Felháborodást keltett egy ausztrál művész háborús festménye

2022. szeptember 05. 07:51

A nagyjából 3000 dolláros műalkotást el kellett távolítania.

2022. szeptember 05. 07:51
null

Egy ausztrál művész lefestette az ukrán és orosz katonákat ölelkezve ábrázoló utcai falfestményt, miután a közösség felháborodott azon. A melbourne-i alkotás a két ország közötti „békés megoldást” szorgalmazta – állítja az alkotó, Peter Seaton. Egyesek azonban a háromemeletes freskót orosz propagandához hasonlították – írja a BBC.

Seaton – akit CTO néven ismernek – bocsánatot kért művéért, mondván, hogy „nem gondolta volna, hogy ilyen rossz fogadtatásra talál”. A kritikusok szerint a mű hamis erkölcsi egyenlőséget vont a két fél közé.

– mondta Stefan Romaniw, az Ukrán Szervezetek Ausztrál Szövetségének társelnöke egy nyilatkozatban. Hozzátette:

Az Art4Ukraine Australia nevű művészeti szervezet elmondta, hogy már a műalkotás megkezdése előtt aggályokat fogalmazott meg.

Seaton elmondta, hogy helyi idő szerint hétfőn 03:00 óráig (vasárnap 13:00 GMT) fennmaradt, hogy átfestse a falfestményt:

– mondta később hétfőn az Australian Broadcasting Corporationnek.

Nyitókép: CTO Art

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2022. szeptember 07. 22:36
szuper ez a demokrácia... az a jó benne, hogy tényleg elmondhatod a véleményedet... LOL...
Reszelő Aladár
2022. szeptember 06. 22:01
Ezen mit nem lehet érteni? Ha két férfi orálisa elégíti ki egymást, az minden körülmények közt művészi szabadság. Ha ugyanott férfi és nő kézenfogva sétál, akkor az egy homofób hányadék. Ha orosz és ukrán kezet fog az undorító. Ha ukrán éppen kivégzi az oroszt, az az egyedüli morálisan helyénvaló.
Szófukar
2022. szeptember 05. 23:08
Tiffanie Turnbull, nem tudom ki az. Lehet hogy hazudós, lehet hogy kitalált egy vérlázító történetet. A BBC-nek hihetek? Látok egy zseniális műalkotást, mert annak fotóját megmutatják, de már azt nem látom, hogy a művész megszeppenve lefesti szürke festékkel, pedig az még szenzációsabb kép lenne. Nincs ilyen kép! Kacsa! Amúgy egy kacsát odafestett a művész - keressétek meg!
Augustus1
2022. szeptember 05. 16:50
Undorító férgek. Emlékszem a középiskolai történelemkönyvünkben is volt kép az I. vh. frontbarátkozásairól. Nyomorult kiskatonákat kivezényelnek, lövik egymást, holott senkinek semmi baja a másikkal. Hát ez a művész most a maga eszközeivel ábrázolta ezt a barátkozást - szerintem teljesen elfogulatlanul akármelyik oldal irányában. Valóban már az van, mint a sztálinizmus idején: jó-jó, nem tettél semmit a rendszer ellen, de mit tettél érte? Hány embert jelentettél már föl pl? Érzelmeid is csak olyanok lehetnek, amit jelszóként kiadtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!