Meg akarta ölni Trump tanácsadóját egy iráni gárdista – vádat emeltek

2022. augusztus 10. 19:55

300 ezer dollárt kapott volna, aki kiiktatja John Boltont.

2022. augusztus 10. 19:55
null

Vádat emeltek az Egyesült Államokban az iráni Forradalmi Gárda egyik tagja ellen, aki az ügyészség szerint összeesküvést szőtt John Bolton, Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója meggyilkolására. 

A igazságügyi minisztérium szerint Sahrám Púrszafi – más néven Mehdi Rezaji – 45 éves teheráni lakos feltehetően Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokának megölése miatt akart Bolton életére törni.

Szulejmáni, aki a Forradalmi Gárda elitegységét vezette, és a fegyveres testület külföldi tevékenységét irányította, amerikai dróntámadásban halt meg 2020 januárjában Irakban.

A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) körözést adott ki Púrszafi ellen.    

A vádirat szerint Púrszafi arra kért egy csak „A egyén” néven említett amerikait, hogy készítsen fotókat Boltonról. Kérését azzal indokolta, hogy egy kiadásra készülő könyvhez van szüksége a fényképekre. Az amerikai ezután bemutatta Púrszafit a kormány egyik fedett informátorának, aki elkészítette a kért felvételeket. Nyomozók szerint a következő hónapban Púrszafi átadott az informátornak egy kódolt üzenetes applikációt, és felajánlott neki 250 ezer dollárt, hogy fogadjon fel valakit, aki „kiiktatja” Boltont,

az összeg később a tárgyalások során 300 ezer dollárra emelkedett.   

 A Twitteren szerdán közzétett üzenetében Bolton köszönetet mondott az eljárásért az igazságügyi minisztériumnak és az FBI-nak. „Sokat nem mondhatok nyilvánosan, egy dolog azonban vitathatatlan. Irán vezetői hazugok, terroristák és az Egyesült Államok ellenségei” – írta az egykori főtanácsadó.

(MTI)

Nyitófotó: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunmagyar
2022. augusztus 11. 06:14
Ismer még valaki olyan államot aki atombombákat dobott egy másik állam civil lakosságára? Mert valami ilyesmi a terrorizmus meghatározása is: (Erőszakkal )félelmet kelteni a civil lakosságban....
nakatomi
2022. augusztus 11. 00:14
John Bolton volt az aki, kb. egy hónappal ezelőtt egy a CNN-nek adot interjúban eldicsekedett vele, hogy részt vett külföldön puccskísérletek megszervezésében. Úgy tűnik a fagyi majdnem visszanyalt. https://www.reuters.com/world/us/former-senior-us-official-john-bolton-admits-planning-attempted-foreign-coups-2022-07-12/
patópál
2022. augusztus 10. 23:24
Bezzeg dróntámadással megölni valakit, az jogállami és demokratikus. Zsák megtalálta a foltját.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. augusztus 10. 23:16
Mondjuk ez a féreg meg is érdemelte volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!