Új vezető áll a szövetséges NATO-csapatok élén

2022. július 05. 10:27

A Szövetséges Műveleti Parancsnokság irányítását Christopher G. Cavoli vette át.

2022. július 05. 10:27
null

Cavioli Nyugat-Németországban született a hidegháború idején, katonai szolgálatot pedig 35 éve lát el. 1995-ben jelentkezett az orosz külterületi tiszti programba, néhány évvel a Szovjetunió bukása után. Kinevezésére azért vált esedékessé, mert az orosz agresszióval új korszak nyílik az euroatlanti térség védelmi politikájában – írja a napi.hu

Jens Stoltenberg szerint a kiélezett helyzet most új vezetést kíván és Cavoli a

a transzatlanti biztonság fordulópontján csatlakozik a NATO-hoz, amelyet a növekvő stratégiai verseny és a brutális konfliktusok visszatérése jellemez Európában.”

A NATO főtitkára emellett hozzá tette, tudja, hogy Cavoli ugyanazzal a »vezetői hozzáállással és elkötelezettséggel« fogja szolgálni a NATO-t, mint amit eddig is tanúsított. 

A Szövetséges Műveleti Parancsnokság a NATO valamennyi katonai műveletének tervezéséért és végrehajtásáért, azaz minden katonai döntésért felel. Így  Cavoli felett, csak a NATO Katonai Bizottságának Elnöke, Rob Bauer áll. 

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó

Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, és egyetért a két ország az Észak-atlanti Szerződéséhez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv bemutatott szövegével. Bővebben...

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. július 06. 14:12
Pasli damoj .
Lanter
2022. július 05. 18:21
Kinevezték A harmadik világháború megindítóját, mert az előző túl töketlen volt most jön ami még nem volt.....
darázs
2022. július 05. 15:23
félek hogy a váltás oka az hogy Stoltenberg visszaélt a normalitással és józansággal
Gyugyesz
2022. július 05. 13:21
Szerintem csak arra létre fognak hozni egy parancsnokiközvetlen főcsoportfőnökséget, hogy felsorolják a címeit, meg a papírjait. Akkor ez a csávó most egy diplomata? Vagy katona? Vagy egy Biden féle báb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!