Kimondta a japán bíróság: az állam nem felelős a fukusimai nukleáris katasztrófáért

2022. június 17. 08:55

Négy prefektúrából mintegy 3700 ember követelt kártérítést az államtól az őket ért károk miatt.

2022. június 17. 08:55
null

Elutasította pénteken a legfelsőbb bíróság Japánban azt a beadványt, amelyben a felperesek azt követelték, hogy a japán állam fizessen kártérítést a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa kárvallottjainak, és ezzel kimondta, hogy az államot nem terheli felelősség a történtekért.

Több tucat kártérítési per indult az állam ellen

Az ügyben a legfelsőbb bíróság négy pert vont össze, melyekben

négy prefektúrából mintegy 3700 ember követelt kártérítést az államtól az őket ért károk miatt.

Többségében olyanokról van szó, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat. Mintegy 30 hasonló per indult az állam ellen a tragédia miatt. A bíróság döntése értelmében az erőművet üzemeltető Tepcónak egyedül kell helytállnia a valamivel több mint 1,4 milliárd jen (mintegy 2,8 milliárd forint) kárigényért a négy ügyben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. június 17. 13:21
A portás, a fene a pofáját.
europész
2022. június 17. 12:53
A birosag nelkul is tudhato,hogy ebben az esetben nem a japan allam a felelos.A letesitest visszagondolvan talan nem a megfelelo helyre telepitettek a hutofolyadek keringreteteseert felelos diezel meghajtasu szivattyukat amelyeket a cunami alltal megemelkedett vizszint uzemkeptelenne tett.Ebbol sokat tanoltak a japanok mert a tobbi eromunel mar megkezdtek az ilyen eszkozok magasabb biztonsagi szintekre az athelyezest.
I_Isti
2022. június 17. 12:31
Mindig furcsállottam, hogy miért hívnak egy atomerőművet da-icsi-nek? (egy) Hát nagyon eccerű: mert van egy másik amit viszont Fukushima Daini-nek hívnak. Vagyis kettő darab atomerőmű van, nagyjából ugyanott, egymástól néhány km-re. https://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_Daini_Nuclear_Power_Plant vs https://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_Daiichi_Nuclear_Power_Plant Ha az egyik kipukkant, a másik meg nem, akkor ott nem az atommal, meg a tervezéssel, meg az építéssel van gond, mert az egyiknél sikerült elkerülni a katasztrófát, a másiknál meg nem. (Igen, a kettesnél a menedzsment nagyon a toppon volt, az egyesnél meg nem nagyon volt ott...)
Dr. Greta Grünberg
2022. június 17. 10:28
Annyira felelősek érte, mint mi magyarok, Trianonért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!