Századvég: mélyponton jár Márki-Zay Péter megítélése

2022. március 07. 12:26

A bizonytalan szavazók mindössze 12 százaléka kedveli a baloldali listavezetőt, ezzel szemben közel háromnegyedük kedvezőtlen véleményen van róla.

2022. március 07. 12:26
null

A magyarok több mint kétharmada elutasítja a baloldal kormányfőjelöltjét – írja a századvég. A kutatás alapján megállapítják, hogy februárról márciusra 62-ről 68 százalékra nőtt a Márki-Zay Péterről negatív véleményt megfogalmazók aránya, míg a politikust kedvelők tábora 33-ról 29 százalékra csökkent az említett időszakban. Kiemelik, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester népszerűsége folyamatosan zuhan, amióta a baloldali erők miniszterelnök-jelöltjévé vált: 2021 októberéhez viszonyítva a Márki-Zay Pétert elutasítók aránya összesen 21 százalékponttal 47-ről 68 százalékra nőtt.

A Századvég szerint Márki-Zay politikája a baloldali szavazók körében is megosztó

Az alapítvány szerint könnyen belátható, hogy egy-egy politikai közösségen belül nélkülözhetetlen, hogy a kormányfőjelölt integratív személyiség legyen, aki a választási felkészülés folyamatában képes egységbe kovácsolni a megszólítani kívánt tábort. Ehhez képest Márki-Zay Péter személye és politikája az ellenzéki összefogás szimpatizánsai, illetve a – politikai önbesorolás tekintetében – magukat baloldalinak vallók körében is megosztó – hangsúlyozzák. Ezek után kijelentik, hogy az ellenzéki összefogás szavazóinak 16 százaléka, illetve a magukra baloldaliként tekintő megkérdezettek 26 százaléka sem kedveli a balliberális miniszterelnök-jelöltet.

Egyre kevesebb budapesti kedveli Márki-Zay Pétert

A Századvég kutatásából kiderül, hogy az önbesorolásuk szerint középen állók többsége (54 százaléka) szintén negatívan vélekedik Márki-Zay Péterről, ezzel szemben 40 százalékuk kedvező véleményt fogalmazott meg a politikusról.Hangsúlyozzák, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalan, de politikai szempontból aktív bázist sem sikerült Márki-Zaynak hatékonyan megszólítania: 

a bizonytalan szavazók mindössze 12 százaléka kedveli a baloldali listavezetőt, ezzel szemben közel háromnegyedük (73 százalékuk) kedvezőtlen véleményen van róla.

Érdekességként megemlítik, hogy az elmúlt időszakban a balliberális kormányfőjelölt népszerűségének zuhanása Budapesten is folytatódott. Míg 2022 januárjában a fővárosi válaszadók 52 százaléka elutasította, 42 százaléka pedig kedvelte Márki-Zay Pétert, addig a legújabb közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint

a budapestiek 61 százaléka negatívan, 37 százaléka pozitívan nyilatkozott Márki-Zayról.

A januári adatokhoz viszonyítva 9 százalékponttal nőtt a hódmezővásárhelyi polgármesterről negatív véleményt megfogalmazó fővárosiak aránya – írják.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. március 07. 20:16
Szeretném mindenkinek a figyelmét felhÍvni arra,hogy a választáson már nem MZP lesz az ellenzék miniszterelnök jelöltje,hanem valaki más. MZP jelenlegi ámokfutása,csak szándékos parasztvakÍtás.
józan paraszti ész
2022. március 07. 17:21
AZ irány jó, csak a tempót kell még fokozni.
fatman
2022. március 07. 16:59
Ez a támogatás még mindig túl sok... Viszont érdekes, ha sok baloldali kiábrándult lesz, el sem megy szavazni, alacsony lehet a részvétel, az esélyt ad a Mi hazánknak és a kutyáknak...
krampus
2022. március 07. 16:46
Olyan ez a majom, mint egy bombano! Csak meg ne szolaljon....bologasson nagyokat es vigyorogjon, ha nem tudja a valaszt. Ha tudja, akkor se beszeljen, mert a veget ugyis elrontja. Komolyan, aki erre a debillre szavaz, az onmagat latja a Makiban. Debilek, fogjunk ossze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!