Nem tanácsolják a tűzszüneti tárgyaláson az evést vagy ivást az ukrán delegáció tagjainak

2022. március 29. 07:09

Dmitro Kuleba arra is felszólított: a résztvevők lehetőleg ne érintsenek meg semmilyen felületet.

2022. március 29. 07:09
null

Miután mérgezésre utaló jeleket találtak a tárgyalásokban segédkező Roman Abramovicsnál, illetve az ukrán delegáció két tagjánál is, az ukrán fél nem tanácsolja a küldöttjeinek, hogy bármit egyenek vagy igyanak a keddi, törökországi tűzszüneti tárgyalásokon. Erről Dmitro Kuleba külügyminiszter beszélt:

„Azt tanácsolom mindenkinek, aki az Orosz Föderációval tárgyalni megy, hogy ne egyen és ne igyon semmit.

És lehetőleg ne érintsen meg semmilyen felületet”.

Ami a tűzszüneti tárgyalásokat illeti, Kijev nem fűz sok reményt az érdemi haladáshoz, már a tűzszünetről való megállapodást is sikerként értékelnék. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hétfői interjúban a tárgyalás felvezetéseként lényegében kilépésre tett ajánlatot Moszkvának: közölte, hogy hajlandó lenne belemenni Ukrajna semleges státuszába, és lemondana a NATO-tagságról.

Az amerikaiak cáfolnak

A Sky News szerint az amerikai hírszerzés egyik, anonimitást kérő tisztviselője cáfolja a mérgezést. Ő azt mondta, hogy

értesüléseik szerint nem volt szó mérgezésről, és a fenti tünetek pusztán „környezeti okoknak” voltak betudhatóak. 

Amennyiben tényleg mérgezés történt, akkor további egy dolog különösnek mondható: a Sky News szerint a békedelegáció három, tünetekre panaszkodó tagja csak csokoládét és vizet fogyasztott a helyszínen. Ugyanezt fogyasztotta viszont a békedelegáció egy negyedik tagja is, akinél viszont semmilyen tünet nem jelentkezett a fentiek közül.

A Bellingcat nevű oknyomozó portál szerint a mérgezés célja – ha megtörtént – nem az lehetett, hogy megöljék az érintetteket, hanem pusztán azt szolgálta, hogy megfélemlítsék őket.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Valentyn Ogirenko

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. április 07. 10:23
Ez nem egy HBO sorozat okoskák! Én annyira próbálok szimpatizálni az ukránokkal. De tényleg!
Akitlosz
2022. március 29. 13:32
Ukrajna gyilkolta meg a saját tárgyalóját.
Báthory Ödönke
2022. március 29. 10:18
Törökország a helyszín. Minden felelősség a törököké. Az ukránok ezek szerint támadják a törököket, feltételezik, hogy az oroszok mellett vannak. Valószínű nem kell nekik több török drón...
Alex Jones
2022. március 29. 09:58
Akkor dögöljenek szomjan! Betegagyú barmok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!