Áder János mégsem utazik el Lengyelországba a lengyel-magyar barátság napján

2022. március 18. 21:31

Sőt, az egész program elmarad.

2022. március 18. 21:31
null

IV. Béla Árpád-házi királyunk leánya, Szent Kinga szobrát avatta volna fel március 23-án a dél-lengyelországi Bochnia városában közösen Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, valamint a két vezető házastársa, Herczegh Anita, illetve Agata Kornhauser-Duda, de a szervezők törölték a programot – értesült az Azonnali.hu.

A lap információi szerint a helyzet jelenleg úgy áll, hogy Áder János egyáltalán nem utazik ki Lengyelországba a jeles nap alkalmából. Legalábbis pénteken délutánig a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) részéről

nem érkezett meg a lengyel félhez az engedélykérelem arra, hogy Áder János fegyveres testőrei átléphessék a lengyel határt.

Ez természetesen csak formaság, és egy baráti elnöki látogatás alkalmával kvázi automatikusan megadja az engedélyt a vendégfogadó ország, de mint „kötelező kört” azért le kell futni a két állam hivatalos szervei között. Az Azonnali.hu ez ügyben kereste a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályát, de nem kaptak választ.

Más forrásból viszont úgy értesültek, hivatalosan „elhalasztják” a háború miatt a programot, de az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájável mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm még 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává.

Nyitókép: Facebook 

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2022. március 21. 19:16
Álhíreket terjesztett több baloldali hírportál a magyar és a lengyel államfő elhalasztott találkozójáról Andrzej Duda lengyel elnök hivatalának közleménye ugyanis cáfolta a balliberális portálok állítását. Mint írják: az idei évben a lengyel–magyar barátság napját március 18-19-én tartottuk volna Bochniában. Az első mondatból tehát kiderült, hogy már a találkozó dátumát is rosszul írták a baloldali portálok. A lengyel elnöki hivatal így folytatja: a barátság napot az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk. Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk. Kiemelik azt is: ugyanakkor Andrzej Duda államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a lengyel–magyar barátság napját az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder Jánossal és feleségével, Herczeg Anitával Andrzej Duda és felesége, Agata Kornhauser-Duda baráti viszonyt ápol. Andrzej Duda szándéka, hogy Áder János – még hivatali idejének lejárta előtt – a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye. https://pestisracok.hu/alhireket-terjesztett-tobb-baloldali-hirportal-a-magyar-es-a-lengyel-allamfo-elhalasztott-talalkozojarol/
Agnieszka
2022. március 19. 08:55
A nagyjából négyszer akkora és a 90-es évek óta sikeresebb Lengyelország nélkül légüres térben lógunk és ez egy megalázó gesztus volt Magyarország és a leköszönő Áder számára. Azért márc. 23-a a magyar lengyel barátság emléknapja marad a mi családunk számára, amit számon tartunk. Háború van, sebeket osztunk és kapunk, ezzel jár. Úgy gondolom, h. hazánk vezetése a helyes utat választotta. MI legfeljebb az utóbbi 12 évben és azelőtt 98-2002 között vagyunk sikeresek és emiatt sem lehet erőnket, jelentőségünket a lengyelekéhez mérni. Magyarország józan része békét akar és nem bízik jutalom falatban. Ez egy kicsi és szegény ország, ennek ELLENÉRE mindent megteszünk, előbb-utóbb erőnk felett, h. HUMANITÁRIUS segítséget nyújtsunk. Oroszországot, mint a háború kirobbantóját elítéljük, minden elképzelhető szankcióhoz csatlakoztunk. NEM szeretjük sem a náci különítményes, agresszív, árral szemben úszni szerető, valós lehetőségei felmérésere képtelennek bizonyuló Ukrajnát és nem szeretjük Oroszországot SEM. Oroszországra, a fényességes nyugati világgal együtt a nyersanyag kincsei miatt RÁ VAGYUNK UTALVA. Nagyon nehéz lesz az újjáépítés, csak már ott tartanánk! Ukrajnának ki kellene egyezni a további pusztítás elkerülése céljából nagyon gyorsan a nagy ATOMHATALOM szomszédjával, aki érdekeiért a XXI. sz.-i Európában már elképzelhetetlen módon, háborút viselni is hajlandó és nem partizán háborúban látni a jövőt. Ami elment, elment. Sok mindent lehetett volna másképp is csinálni, beleértve a Donbaszban való végső megoldásra felvonulásukat, ami a végső lökés volt Oroszország számára a támadáshoz. Magyarországnak, ahogy lehet, ebből a háborúból ki kéne maradni. Így is erőnkön felül teljesítünk. Kisnyugdíjas rózsaszín barátnőm már felvetette, h. amit adunk, magunktól vesszük el. Egyelőre ezt nem igazán érezzük, de sajnos, el fog jönni az az idő, h. a jobban eleresztett réteg is érezni fogja a háború "áldásos" hatását. Fegyverszállítás harcban álló feleknek nagyon meg tud hosszabbítani egy háborút, amelynek egyik feléhez sem fűzött, fűz szövetség, legkevésbé érzelmi szálak.
Fila2020
2022. március 19. 08:39
Az ünnepségre el kéne küldeni Márki-Zayt, hamár ide Tusk jött. Lehet hogy manapság ez jelképezi a két nép barátságát.
nebulo15
2022. március 19. 08:16
A polákokban mindig is volt egyfajta simmis tempő. Ilyen a nagy ruszofóbiájuk is. Közben érdemes megnézni a külker forgalmúkat az utált oroszokkal. Az EU. tagországok között a harmadik, illetve a második helyen állnak az export, import listán. Menjenek a...ba... https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Russia-EU_%E2%80%93_international_trade_in_goods_statistics#Trade_with_Russia_by_Member_State
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!