Továbbra sem járhatnak középiskolába a lányok Afganisztánban

2022. március 23. 14:17

Szerdán alig pár óra után ismét bezárták az iskolákat, a tanulókat hazaküldték.

2022. március 23. 14:17
null

Szerdán, alig néhány órával a kapunyitást követően a kabuli kormány ismét elrendelte a lányokat oktató középiskolák bezárását, a tanulókat hazaküldték – írja az MTI.

A 7-12. lányosztályok bezárásáról szóló hírt Inamullah Szamangáni kormányszóvivő is megerősítette az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményében, de részleteket nem árult el. Az AFP úgy tudja, hogy

a diáklányokat felszólították, menjenek haza.

A tálibok augusztusban záratták be a lányiskolákat

A tanításnak szerdán kellett volna újra kezdődnie a lányokat oktató középiskolákban, melyeket a tálibok augusztusi hatalomra kerülésük után zárattak be. Bár a hatalomátvétel nyomán szinte minden iskola bezárt, a fiúk középiskolai oktatása nem sokkal később újrakezdődött, az új kormányzat pedig ígéretet tett lányosztályok indítására is.

Októberben néhány középiskola újra megnyitott az országban, Kundúz tartományban visszatérhettek a középiskolákba is a lányok, most azonban ismét kizárták őket.

Az első, 1996-tól 2001-ig tartó tálib kormányzat idején a lányokat elzárták az oktatás elől, ám a radikálisok bukása után szinte azonnal megugrott az iskolába járó lányok száma: az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) adatai szerint 2018-ban tíz diákból négy lány volt.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohazi
2022. március 23. 22:35
Ezért állnak ott ahol vannak mert a társadalmuk fele nem tesz semmit, sem a kultúrához sem a tudáshoz,s a kecskét azt szeretik mert az talán nem okosabb mint ők
kozmosz
2022. március 23. 21:03
Marha állatok.
Kormánypárti1
2022. március 23. 17:42
Pedig ott már demokrácija van, elvitte nekik a jueszéj bombázókkal. Aztán futottak mint Robin a hő lovag.
bunko_jobbos
2022. március 23. 16:50
Embertelenek tűnik, de ha jobban meggondoljuk, a nyugati kultúra meg azért tűik el, mert a nők a munkahelyen dolgoznak, és nem a gyerekeket szülik. Lehetne persze olyan is, hogy dolgoznak és a társadalom se pusztul ki. Csak olyat még nem látott senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!