Ma lenne száz éves Jack Kerouac

2022. március 12. 18:35

Annak az írói és baráti körnek volt a tagja, amely az általa kitalált „beatnemzedék” néven vált leginkább ismertté.

2022. március 12. 18:35
null

Száz éve született a massachusetts-i Lowellben Jack Kerouac amerikai író, költő és művész. Annak az írói és baráti körnek volt a tagja, amely az általa kitalált „beatnemzedék” néven vált leginkább ismertté.

Kerouac már élete során híressé vált, de kevés kritikai elismerést kapott. Ma viszont jelentős és befolyásos szerzőként tartják számon. Spontán, vallomásos prózai stílusa számos írót megihletett, köztük Tom Robbinst, Lester Bangset, Richard Brautigant és Ken Kesey-t, továbbá a New Journalism újságírói műfaj egyes szerzőit. Kerouac hatott a baby boom nemzedék zenészeire, beleértve a The Beatlest, Bob Dylant, Morrisseyt és Jim Morrisont. Legismertebb művei az Úton, a Dharma hobók, a Művésztelep és a Cody látomásai. Írásai gyakran tükrözik azt a vágyát, hogy kiszabaduljon a társadalmi kötöttségekből, és magasabb értelmet találjon.

Útkeresése folyamán Kerouac drogokkal kísérletezett, és behajózta a világot. Írásaira gyakran tekintenek úgy, mint a 60-as évek ellenkultúrájának katalizátorára. Kerouac 47 évesen, a floridai St. Petersburgban hunyt el, alkoholizmus kiváltotta belső vérzés következtében.

Fotó: LEEMAGE VIA AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2022. március 12. 23:44
van e szebb példája ennél annak, hogy a konzervatívok mennyire odavannak a tegnapi libsizmusért. egy felkapott senki volt ez is meg a ginsberg meg a warhol meg a többi.
hasznosidiota
2022. március 12. 20:53
MANDINER! KÉRJÜK VISSZA AZ ELŐZŐ VERZIÓT!!!
nibiru
2022. március 12. 20:33
Hát mielőtt kritikát gyakorlunk el kell olvasni néhány könyvét.... Szerintem remek az Úton.. Élete végéig kereste a helyét a világban....
írmag
2022. március 12. 20:22
Talán lesznek, akiknek nem érdektelen https://hu.wikipedia.org/wiki/Jack_Kerouac?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202203
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!