A Közel-Kelet is elfordul Oroszországtól?

2022. március 29. 13:42

Az Egyesült Arab Emírségek befektetési alapja az ukrán háború miatt állítja le tevékenységét Oroszországban.

2022. március 29. 13:42
null

Oroszországban, a végrehajtott befektetések alapján a legnagyobb közel-keleti alap – a Mubadala Investment Company – felfüggeszti az új befektetéseket az országban. Az alap oroszországi portfoliója mintegy 3 milliárd dollár.

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb szuverén befektetési alapja, a Mubadala befektetési társaság úgy döntött, hogy felfüggeszti a befektetési tevékenységet Oroszországban az Ukrajna elleni orosz háború miatt – közölte az alap vezetője a Dubajban zajló nemzetközi energetikai fórumon. 

A befektetési alap érdekeltségei

A Mubadala teljes portfóliója 243 milliárd dollár. A Mubadala Investment Company Oroszországban logisztikai, kohászati, vegyipari és olajipari vállalatokban rendelkezik részesedéssel.

Egyik első nagy beruházása Oroszországban 2015-ben volt, amikor megszerezte a cseppfolyósított szénhidrogének és kőolajtermékek átrakodására kialakított ustlugai logisztikai terminál 51 százalékát a SIBUR-tól.

Az alap az olaj- és acélszektorba is befektetett. 2018 ősze óta a Mubadala Petroleum (a Mubadala leányvállalata) 44 százalékos részesedéssel rendelkezik a Gazpromnyeft-Vosztokban, amely a tomszki régió egyik legnagyobb olajtermelője.

2017 őszén néhány más közel-keleti és ázsiai befektetőkkel konzorciumban a Mubadala 25 százalékos részesedést szerzett a Northern Capital Air Gates-ben, a szentpétervári Pulkovo repülőtér alapkezelőjében.

2016-ban az alap egy másik céggel közösen létrehozta a Professional Logistics Technologies logisztikai vállalatot orosz logisztikai komplexumokba történő befektetésekhez, azóta a logisztikai vállalat több mint 730 ezer négyzetméter alapterületű raktárparkot vásárolt meg.

Füstbe ment tervek

Az elmúlt években a Mubadala az orosz IT-ipari jelenlétének bővítését is tervezte. Az alap például megállapodást írt alá a Sberbankkal a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a természettudományok, a kockázati tőke, a telemedicina és az oktatás területén folytatott együttműködésről. Ezenkívül az alap egy befektetői konzorcium részeként az orosz online moziba, az ivi-be is befektetett.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2022. március 29. 21:39
Tartani kell a petro dollárt, mert abból sok van nekik, az van a hátoldalára írva: tartozom nektek. Ezek még hisznek az 1001 éjszaka meséiben.
Vakfolt
2022. március 29. 16:26
Oroszország visszavesz tehát egy halom stratégiai üzletágat. Gondolom, most úgy sírnak a sarokban, hogy csak úgy spriccel a könny a szemükből! Bár az is lehet, hogy az amcsik megint kitalálták az arabusoknak, hogy játsszanak az olajjal, és fosnak, hogy az oroszok cserébe államosítják a jószágokat, szóval ez csak afféle kármentés.
Teréz A Piréz
2022. március 29. 15:41
Most jól kell feküdni Amerikánál, és akkor olyan príma demokrácia lesznek, hogy az egész világ a csodájukra jár.
foldizs
2022. március 29. 14:54
Most akkor mégsem Izrael vagy az amerikaiak zsebében (néha fordítva) hanem az arabok? Egyre kuszábbak ezek az összeesküvés-elméletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!