Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Orbán Moszkvában: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

2022. február 01. 17:35

Békemisszióra érkeztem – mondta a magyar miniszterelnök Ukrajna kapcsán a Putyin elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

2022. február 01. 17:35
null

Részletesen megvitattuk a kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket – kezdte a sajtótájékoztatót Putyin. Kiemelte, hogy Magyarország fontos partnere Oroszországnak, és a koronavírus ellenére tovább javultak a gazdasági kapcsolatok. A gázfogyasztás 80%-át adja Oroszország Magyarországnak, 2036-ig hosszabbították meg a szerződést, így piaci ár alatt vásárolhat Magyarország gázt továbbra is. Fontos, hogy Magyarországon keresztül halad át az orosz gáz, és Magyarország bizonyította, hogy megbízható partner ebben a tekintetben is – mondta Putyin.

Koronavírus, Szputnyik, Ukrajna

Szoros az együttműködés egészségügy terén is az orosz elnök szerint . Emlékeztetett: Magyarország volt az első uniós tagország, amely elismerte a Szputnyik V-t. Elmondta: tervben van a vakcina magyarországi előállítása, továbbá folynak az egyeztetések a Szputnyik Lightról, amely emlékeztető oltásként fog funkcionálni.

Az ukrán konfliktusról azt mondta az orosz elnök, hogy az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogait sok esetben megsértik Ukrajnában. A garanciaigényekről azt mondta, hogy az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyta az USA. Putyin elmondta a korábban ismertet három követelését, amit elutasított Washington. Senki nem erősítheti a biztonságát más országok biztonságának a rovására – tette hozzá. 

Orbán: Ez egy békemisszió volt

Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége. A mostani volt a 12. alkalom, hogy találkoztunk – vette át a szót Orbán Viktor.

A mostani volt a legfontosabb, mert ez egy békemisszió volt”

– fogalmazott.

A magyar kormányfő szerint az Európai Unió egységes, nincs olyan vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra. Mint fogalmazott: amikor konfliktus volt kelet és nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt. 

A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború”

– tette hozzá.

Magyar modell, rezsicsökkentés

„A magyar modellt ajánljuk a konfliktuskezelésben, miszerint a NATO és az EU tagjai vagyunk, de megadjuk a tiszteletet Oroszországnak” – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő is kitért a járványkezelése, mint ismertette: 900 ezer embert sikerült beoltani orosz vakcinával.

„Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége” – mondta a magyar kormányfő. Újságírói kérdésre Orbán hangsúlyozta: Európában szinte mindenhol kétszeresére-háromszorosára nőtt az energia ára, ez alól egyedül Magyarország képez kivételt, és ez pedig az Oroszországgal kötött megállapodásnak köszönhető. Aláhúzta: az orosz gáznak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés létrejöhetett, és hosszú évek óta működhet Magyarországon.

A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása”

– értékelt a kormányfő.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 464 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. február 02. 14:50
Putyin összetéveszthette Magyarországot Fehéroroszországgal, mert csak utóbbi kapja a gázt az európai ár egyötödéért. Mindenesetre az 550 dollár körüli beszerzési árszint reális, de természetesen sokkal drágább, mint egy évvel ezelőtt.
Andilla
2022. február 02. 10:08
Békemisszió. Így csak nagy államférfiak mernek gondolkodni. A ballib politikusok (külföldön és itthon) pedig: "Oroszország ellenség!", "Meg kell büntetni Oroszországot!", "Oroszország fenyegeti a biztonságunkat!", "Az orosz diktatúra fenyegeti a demokráciát!"- szajkózzák egyfelől, másfelől pedig azt, hogy: "Teremtsük meg a világállamot, egy világkormány alatt, ahol mindenki mindenkivel szeretetben és békében él!", "És nemzetközivéhéhéhé lesz...", "Éljen a marxizmus-leninizmus, kommunizmus!" Egyszer egy lelkes nyomentumos kampányoló kb. szó szerint ezeket mondta így nekem, amikor a Pillanatpárt és az EU céljairól kérdeztem, és amikor megkérdeztem, hogy ebben az ellentmondásban pontosan hol is van a logika, akkor "Hát... ööö... izé..."-vel gyorsan elfordult tőlem, és megpróbált valaki mást levadászni.
flesh ripper
2022. február 02. 06:37
A Moslék (Elmezay, Büdösböszme, Fekásbandi, Kamukaligelipumukli, Prizeres, meg a többi nácibolsilibernyák végtermék), meg elbutult követőik, nyilván teveszarral, tehénlepénnyel, lyukas gumicsizmával, defektes autógumival oldják meg energiaigényüket, főként télen. A Moslékelit azoban, szélkakasokra köt generátort. Dromedárova, Bélszél Detti is bizakodásra adhat okot. Ha már Bangóné kiesett a gáztermelésből.
bagira
2022. február 02. 05:04
Magyarok nem fagynak meg van olcsó gáz , a németeknél a férfiak szülhetnek . Kritikus szinten a német gáztározók. ,,Kritikus szintre, 37 százalékra süllyedt a németországi földgáztárolók töltöttsége – jelentette kedden a Handelsblatt. A német üzleti lap beszámolójában idézte a tárolókat üzemeltető vállalkozások szövetségének (Initiative Energien Speichern – INES) ügyvezetőjét, Sebastian Bleschkét, aki kiemelte, hogy a veszélyt jelző „piroson” állnak a szövetségi kormány által meghatározott mutatók, ami azt jelenti, hogy február elejére „a kockázati forgatókönyvek biztosításához szükséges tárolási célszintek alá estünk”. Az INES a Becker Büttner Held (BBH) ügyvédi iroda által a szövetségi gazdasági minisztérium számára 2015-ben készített szakértői véleményre hivatkozik..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!