Az afgán külügyminiszter fenyegetőzik, szerinte veszélyben lehet a világ biztonsága

2021. október 14. 07:55

Amír Hán Muttaki azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy oldják fel a hatályban lévő szankciókat, és tegyék lehetővé a bankok normális működését.

2021. október 14. 07:55
null

Az afganisztáni tálib kormány ügyvivő külügyminisztere arra intette a nyugati diplomatákat egy dohai tárgyaláson, hogy az egész világot közvetlenül érintő negatív biztonsági és gazdasági hatása lehet annak, ha szankciókkal gyengítik az új kabuli vezetést.

Amír Hán Muttaki egy kedden késő este kiadott közlemény szerint arra figyelmeztetett, hogy „senkinek sem érdeke gyengíteni az afgán kormányt”, mert az negatívan befolyásolná a világ biztonságát és a gazdasági migrációt.

A tálib mozgalom augusztus közepén döntötte meg az Egyesült Államok támogatását élvező kormány hatalmát. Azóta a helyzet stabilizálását nagyban nehezítik a nemzetközi szankciók: a bankok készpénzhiánnyal küzdenek, az állami tisztségviselők nem kapnak fizetést.

Újabb migrációs hullám indulhat

A közlemény szerint Muttaki azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy oldják fel a hatályban lévő szankciókat, és tegyék lehetővé a bankok normális működését, hogy az állam képes legyen fizetést adni az embereknek saját tartalékaiból, illetve nemzetközi pénzügyi segítséggel. Különösen az európai országokat aggasztja, hogy

ha az afgán gazdaság összeomlik, akkor tömegesen kelhetnek útra bevándorlók az országból.

Washington és az EU jelezte, hogy hajlandóak Afganisztánban humanitárius akciókat támogatni, de vonakodnak attól, hogy közvetlen támogatást nyújtsanak a táliboknak addig, amíg azok nem garantálják az emberi jogok, különösen a nők jogainak tiszteletben tartását.

(MTI)

A képen Amír Hán Muttaki (MTI/AP/Muhammad Farúk)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2021. október 15. 18:09
Kábítószer termesztése és terjesztése helyett esetleg törődjenek a saját iparukkal és a az állattenyésztéssel, mezőgazdasággal!
Karbantartó9
2021. október 14. 16:53
Ez olyan mint a Sandokán!
annamanna
2021. október 14. 16:40
Mit mond a Korán erre az esetre? Hogyan lehet megoldani az ilyen problémát? Ja, hogy nem mond semmit? Akkor hogyan akarnak egy országot a Korán alapján irányítani? Talán meg kellene tanulni, ez hogyan működik, azon túl, hogy a bankszámla valami titokzatos forrásból folyton újratöltődik. Szíria nem omlott össze, a szíriai kormány működik. És az egyiptomi is. Miért is? Mert ők nem gondolják azt, hogy egy országot el lehet vezetni a Korán alapján, és ahhoz nem kell semmi más. Kérjenek tanácsot más muszlim országoktól, ahol működik a gazdaság, még a nemzetközi szankciók ellenére is - ld Iránt. És nyilván még van jó pár. Már véget ért az ókor, de még a középkor is. Nem lehet a Kánaánt létrehozni kalasnyikovval. A kommunista vallásnak alárendelt Észak-Korea is döglődik. Nem lehet egy vallásnak alárendelni a hétköznapi problémák megoldását. Nincs keresztény kertészet, muszlim fodrászat, hindu textilipar. Jézus és a tanítványai nem azzal próbálkoztak, hogy egy társadalom fölé kerülnek, és lenyomják az emberek torkán a vallást, és mindent a vallásnak rendelnek alá. Hanem mások alá álltak, és a gazdasági ügyek intézését csak annyira igyekeztek befolyásolni, hogy folyton figyelmeztettek a jótékonyságra, az adakozásra, a bűnöktől való tartózkodásra, az igazmondásra, a lopás, rablás tilalmára, de csak ennyi. Meg kellett volna tanulni békén hagyni az embereket, mert iszonyatosan gáz, hogy azok után kuncsorognak, akiktől egészen eddig meg akartak szabadulni. Hát akkor élvezzék ki azt a szabadságot, amit annyira akartak. Ha a fehérek elnyomók és kizsákmányolók, akkor miért is tartsák el őket a fehérek? Örüljenek neki, hogy már nincsenek ott, és éljenek úgy, ahogy akartak! Ja, hogy az nem megy? Ja, hogy a valóság nem gyerekmese?
Ninini
2021. október 14. 16:13
Takaros kis mokkája van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!