Hollandia és Belgium lettek a drogbűnözés európai fellegvárai

2021. szeptember 18. 20:13

Forintszázmilliárdokban mérhető tételek, lövöldözések, gránátos támadások és kínzások: az Europol és a helyi hatóságok szerint Belgium és Hollandia a droghoz kapcsolódó bűnözés európai központjaivá váltak, ahová harmadik világbeli módszereket hoz be a maffia.

2021. szeptember 18. 20:13
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Belgium és Hollandia lettek a kontinens kokainkereskedelmének fő központjai, leszorítva a „dobogóról” Spanyolországot – jelentette be a hónap elején az Europol. A főleg Kolumbiából származó kokaint Rotterdamon, Hamburgon és Antwerpenen keresztül viszik Hollandiába, ahonnan aztán Európa-szerte terjesztik. 

Az Europol nemrég jelentést is adott ki a témában, mely szerint „a kokain Európába kerülésének fő pontja az Északi-Tenger partjára került, lecserélve az Ibériai-félszigetet”. 

Az európai drog központjai

Eközben egymást érik az újabb, rekordnagyságú lefoglalt szállítmányok. A belga rendőrség még áprilisban jelentette be, hogy rekordnagyságú kokainszállítmányok sorát foglalta le Antwerpenben:

az összesen közel 28 tonna drog feketepiaci értéke 1,4 milliárd euró (mintegy 490 milliárd forint!) volt.

Szeptember elején a belga rendőrség 11,5 tonna kokaint kapcsolt le. (A kokain utcai értéke egy tavalyi cikk szerint 50 euró volt grammonként). 

A városban csak 2020-ban 65,6 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök, de ehhez hozzá kell még tenni azt a 70 tonnát, amelyet útban Dél-Amerikából foglaltak le a hatóságok. Az ENSZ adatai szerint viszont a lefoglalt áru csak a 10%-a annak, ami a kontinensre érkezik. „A (lefoglalt) mennyiség soknak tűnik, de csak egy apró töredéke annak, ami átjut” nyilatkozta tavaly Frederic Van Leeuw belga főügyész.

Ha a több ország által foganatosított akciókat nézzük, akkor a legnagyobb eddig lefoglalt szállítmányt egy belga-német közös akció keretében találták, ez 23 tonnára rúgott, és két részletben találták meg Hamburgban és Antwerpenben. „Ez a legnagyobb kokain-szállítmány, amit valaha lefüleltünk Európában, de az egyik legnagyobb a világon is”nyilatkozta akkor a német rendőrség. 

Egyre romló adatok

2013 óta az Antwerpenen keresztül érkező drog mennyisége tizennégyszeresére nőtt.

A szállítmányok növekedésének több oka is van. Az Euroactiv szerint

a kokain most a második legnépszerűbb drog Nyugat- és Közép-Európában a marihuána után,

friss becslések szerint tavaly 4,4 millió kokain-fogyasztó volt a kontinensen. A cikk szerint az európai drogbandák elsősorban etnikai színezetű csoportok által uraltak, itt a marokkóiakat, az albánokat és az olaszokat említi. 

Természetesen a bevándorlás szerepe sem elhanyagolható. Mint korábbi cikkünkben bemutattuk, aránytalanul sok külföldön született rab került a holland börtönbe drogokhoz köthető bűncselekmények miatt, tehát a felülreprezentáltság bizonyított. A holland rendőrség 2018-as trendelemzése szerint az albán bűnözőcsoportok vezető szerepet játszanak a Dél-Amerikából történő kokainimportban. 

Ráadásul a kartellek 2016 óta Columbiában könnyebben férnek hozzá a koka-mezőkhöz belpolitikai okokból: a kommunista FARC csoport korábban jobban tudta ellenőrizni ezeket a területeket, de a FARC vezetősége azóta meggyengült, és a szakadár csoportok új szövetségeket kötöttek, például a drogbárókkal.  

Fokozódó erőszak

A folyamatok az erőszak növekedését is elhozták Európa utcáira. „Bombarobbanások, lövöldözések és még gyermekrablások is: az antwerpeni drogkereskedelem egyre több erőszakos bűncselekményt gerjeszt Észak-Belgiumban, amin próbálnak úrrá lenni a hatóságok” – szól a France24 tavalyi cikke. Guido Vermeiren limburgi ügyész is megszólalt a cikkben, aki

lövöldözéseket, kínzásokat, gyújtogatásokat és gránátos támadásokat emlegetett, mint a bűnözők leszámolási módszereit.

A hatóságok korrumplása sem ritka, 2019-ben Limburgban csendőröket és rendőröket tartóztattak le a drogkereskedőkkel való kapcsolataik miatt. A főügyész nyilván tudta, miről beszél.

Bart de Wever, Antwerpen flamand nacionalista polgármestere 24 órás védelem alatt áll a számos fenyegetés miatt.

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron Antwerpentől harminc kilométerre egy minden bizonnyal drogbűnözőkhöz köthető kínzószobát talált a belga rendőrség: a konténerben felállított orvosi szék mellett ollók, fűrészek, szikék, fogók és szalagok voltak. 

A kép nem más Hollandiában sem, egy 2018-as cikk tisztázta, hogy sokkal több lőfegyveres erőszak köthető a kokainhoz, mint más drogokhoz, ráadásul a maffiózók automata fegyverekkel is rendelkeznek, melyeket háborús zónákból, például Szíriából, Líbiából szereznek be.

Ezen felül

a drogkereskedelemhez volt köthető Peter R. de Vries holland újságíró idén nyári meggyilkolása is,

ahogyan korábbi gyilkosságok is, például Derk Wiersum ügyvéd 2019-es megölése.

„Nem csak a kokaint hozzák be” – nyilatkozta a már idézett Van Leeuw. „A bűnszervezetek beveszik magukat az országba, és behozzák erőszakos és kegyetlen módszereiket. Már láttuk, hova vezetett ez a dél-amerikai országokban.” 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. szeptember 20. 08:29
" harmadik világbeli módszereket hoz be a maffia." Hehehe. Ja, módszereket, de előtte ehhez kellett, hogy harmadik világbeli embereket hozzanak oda tömegesen. Egyék meg, amit főztek!
DonCiccio
2021. szeptember 19. 09:35
Aztán ahogy olvasom, a hollandok idejönnek, egy kis faluba vesznek olcsón házakat, és isznak, füveznek állandóan balhéznak. A végén molotov koktélokat dobálnak ( még csak ) egymás házaira. Nálunk is a holland a legbunkóbb, még a német alkesz nyugdíjasokat is lekörözik
states
2021. szeptember 19. 07:00
Nem a demokrácia fellegvárai?
brekker
2021. szeptember 19. 04:31
Fanta, pisztoly, lágytojás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!