Épül az amerikai katonai támaszpont Erdélyben

2021. szeptember 29. 20:01

Hosszan tartó, stabil jelenlétet biztosítanak az amerikai légierő számára Romániában, a fejlesztést geostratégiai célokkal indokolják.

2021. szeptember 29. 20:01
null

Az Egyesült Államok légiereje folytatja 150 millió dolláros beruházását az erdélyi, Torda melletti Aranyosgyéresen. A szintén romániai, Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpont után ez a második legnagyobb katonai bázis, amely az amerikaiak rendelkezésére áll, fejlesztését geostratégiai célokkal indokolják – írja a Főtér.ro.

Az erdélyi bővítés célja, hogy a támaszpont minél hamarabb teljesítse a hozzá fűzött elvárásokat a rakományszállítás terén, még több vadászgépet tudjon fogadni, még több lőszert tárolhasson, és a régió biztonságát veszélyeztető műveletek esetén gyorsan és hatékonyan reagálhasson. Az Air Force célja hosszan tartó, stabil jelenlétet biztosítani az amerikai légierő számára Romániában.

A Főtér.ro kifejti: a kifutópálya modernizálására 30 millió dollárt költenek ahhoz, hogy a támaszpont nehéz teherszállító repülőgépeket is fogadni tudjon, ezzel párhuzamosan bővítik a harci gépek állomásozó helyét, és hozzáférési utat építenek a lőszerraktárhoz. 32 millió dollárt fektetnek be az üzemanyag tárolására szolgáló raktár építésébe, év végéig pedig további 8,6 millió dollárral járulnak hozzá a támaszpont fejlesztéséhez.

A másik, Konstancától 25 kilométerre található bázist 2200 hektáron bővítenék, hogy otthont teremtsenek mintegy tízezer NATO-katona és civil személyzet számára. Húsz éven belül gyakorlatilag egy katonai várost építenek a községben – írja a portál..

A NATO elvárásainak megfelelően Románia is egyre nagyobb összegeket költ haderőfejlesztésre. Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulóján az amerikai elnök és Klaus Iohannis államfő közös nyilatkozatban vállalta, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő erejének megerősítése érdekében.

 

Nyitókép: amerikai F16-os az aranyosgyéresi bázison  (MIRCEA ROSCA / AFP)

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyikó István
2021. október 01. 00:21
Délkeleti szomszédaink mindigis,így ezultal is nagyspí- lerek,nagy mackerek voltak...,ami többnyire beisjött nekik! nemde?....
Paskai
2021. szeptember 30. 12:34
Idő kérdése, mikor tűzik ki a ruszki zászlót.
Bástyaelvtárs
2021. szeptember 30. 08:36
Szerencsés hely lett ez az Aranyosgyér vagy mi a neve... Az amerikaiak eltartjak az egész környékét.
teribari
2021. szeptember 30. 08:28
eszembe jutott a rosszemlékű "luptam pentru pace" :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!