Az orosz külügyminiszter nem vesz részt az afgán válságról szóló G7-tanácskozáson

2021. szeptember 07. 21:14

Az orosz külügyi szóvivő közölte: nem értik, hogy a G7 Afganisztánról szóló találkozóján hogyan venne részt Oroszország és Kína.

2021. szeptember 07. 21:14
null

Oroszország nem vesz részt a G7-csoport szerdára meghirdetett külügyminiszteri szintű tanácskozásán, amelybe a legfejlettebb országok be akarták vonni Moszkva és Peking képviselőjét is – jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

„Oroszország nem vesz részt ezen a tanácskozáson” – mondta Zaharova. Korábban Motegi Tosimicu, a japán diplomácia vezetője bejelentette, hogy a G7-csoport külügyminiszterei szeptember 8-án megvitatják majd az a afganisztáni helyzetet és hogy ezen a fórumon Oroszország és Kína képviselőjének is jelen kell lennie.

Zaharova a TASZSZ-nak elmondta:

az orosz fél nem érti, hogy a G7 Afganisztánról szóló találkozóján hogyan venne részt Oroszország és Kína.

Elmondása szerint Moszkva jelzést kapott Párizstól és Berlintől a témában tartandó találkozó lehetőségéről, de arról szó sem volt, hogy azt a G7 keretében tartanák meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak arra a kérdésére válaszolva, hogy el fogja-e ismerni Oroszország a tálibokat, azt mondta, hogy Moszkva figyelemmel fogja kísérni, milyenek lesznek az (ideiglenes) afgán kormány első és további lépései és hogy mi történik majd Afganisztánban. 

Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, a moszkvai diplomáciai tárca második ázsiai osztályának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy

Oroszország meghívást kapott a táliboktól az ideiglenes kormány összetételének meghirdetésére. 

„Követünk van ott, senkinek sem kell odautaznia" – felelte arra a kérdésre, hogy Moszkvából elutazik-e az eseményre valaki. 

Arról nem történt hivatalos bejelentés, hogy az orosz diplomáciai misszió vezetője ott volt-e bejelentésen. Az al-Dzsazíra televízió közlése szerint a keddi eseményre Törökország, Kína, Oroszország, Irán, Pakisztán és Katar kapott meghívást. Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy Moszkva abban az esetben lenne hajlandó képviseltetni magát az új afgán kormány beiktatásán, ha az befogadó lesz és tükrözni fogja az afgán társadalom teljes spektrumát, beleértve az összes etnikai csoportot.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Pool/Makszim Semetov

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2021. szeptember 08. 08:40
Ezt találtam a Pandzsir völgyről... Hiteles... Érdemes elolvasni... https://novekedes.hu/elemzesek/megkesett-helyszini-jelentes-afganisztan-rejtelyes-pandzsir-volgyebol
packó_
2021. szeptember 08. 08:25
"A krími válság miatt nem rendezik meg júniusban Szocsiban a világ hét vezető ipari hatalma, az úgynevezett G7-es csoport és Oroszország - G8-ként emlegetett - csúcstalálkozóját, ehelyett a hetek Oroszország kizárásával tartanak majd csúcsszintű megbeszélést Brüsszelben. Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada - állam-, illetve kormányfője (...) A hét csúcsvezető a mintegy egyórás G7-es különtalálkozón úgy foglalt állást, hogy a Krím orosz annektálása a nemzetközi jog egyértelmű megsértését jelenti. A krími népszavazás, amelyen az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntöttek, a G7-es tanácskozásról kiadott közlemény szerint illegális volt, a hetek nem ismerik el sem a referendum kimenetelét, sem magát az orosz annektálást." Hát, ha illegális a krími népszavazás (ami azért az ott élők elég egyértelmű eredményű akarata volt), akkor gondolom, hogy legálisnak elismertek a G7-ek által az afgánok akarata. Amely a fenti hét országot küldte el a picsába.
alter_ego
2021. szeptember 08. 08:20
Mindkét nagyhatalomban az idióták nyomták a ritmust, mi meg pisloghattunk, mint a béka a turmixgépben... Ahogy utólag mesélték, amikor a zusa bement Grenadába, a szovjet tábornokok vigyorogva futkostak a Kremlben, hogy ha ők így, akkor nekünk is lehet úgy, s lőn... Bevonultak. Tök fölöslegesen, dehát ott az a sok fegyver, csináljunk már valamit! "Kérem én még nem játszottam, Nem játszottam, Nem játszottam, Játszani akarok mostan." USA detto... Felrobbantom a wtc-t, rákenem a nyomorultakra, hogy az adózók pénzén hízzon a fegyverlobbi. Nemnormális banda...
packó_
2021. szeptember 08. 08:20
https://www.dehir.hu/vilag/kizartak-az-oroszokat-a-g8-bol-nem-mennek-a-csucsvezetok-szocsiba/2014/03/25/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!