Tálib szóvivő: A háborúnak vége, a rendszer formája hamarosan tisztázódik

2021. augusztus 16. 07:23

„Készek vagyunk párbeszédet folytatni minden afgán személlyel, és garantálni fogjuk számukra a szükséges védelmet” – hangoztatta.

2021. augusztus 16. 07:23
null

Korábban írtunk róla, hogy az afgán elnök, Asraf Gáni úgy nyilatkozott: „A tálibok győztek, így most már az ő felelősségük az ország vezetése, becsületének és létének megőrzése.”

A háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik – jelentette ki a tálibok politikai irodájának szóvivője vasárnap az al-Dzsazíra katari székhelyű tévének nyilatkozva.

Mohammed Naim szóvivő elmondta, hogy egyetlen diplomáciai testület vagy annak bármelyik központja sem volt célpont. Hozzátette, szervezete mindenkit biztosít arról, hogy gondoskodik az állampolgárok és a diplomáciai képviseletek biztonságáról. „Készek vagyunk párbeszédet folytatni minden afgán személlyel, és garantálni fogjuk számukra a szükséges védelmet” – hangoztatta. Kijelentette, szervezete minden lépést felelősségteljesen tesz, és mindenkivel békét akar.    

Előzmények – tálib következtetések 

A tálib lázadók vasárnap vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba. Ezzel egy időben Asraf Gáni elnök elhagyta az országot, mondván, el akarja kerülni a vérontást, mivel az iszlamista fegyveresek közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását.    

Naim az afgán elnök meneküléséről azt mondta, nem számoltak vele, és még a politikushoz közel állók sem számítottak rá. Hangsúlyozta, hogy szervezete most látja húsz éve tartó erőfeszítéseinek és áldozatainak eredményét.

„Elértük, amire vágytunk, vagyis országunk szabadságát és népünk függetlenségét

Kifejtette: „Nem engedjük, bárki is arra használja a földjeinket, hogy bárkit célba vegyen, és nem akarunk ártani másoknak.” 

Szerinte szervezete nem fog beavatkozni mások ügyeibe, és cserébe nem engedi, hogy beavatkozzanak az ő ügyeikbe. „Nem hisszük, hogy a külföldi erők megismételnék afganisztáni kudarcos tapasztalataikat” – mondta. Végezetül arról beszélt, hogy a tálibok készek párbeszéd útján kezelni a nemzetközi közösség aggodalmait.

(MTI)

Címlapképen: Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok felvonják zászlajukat a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt.

Forrás: MTI/AP/Gulabuddin Amiri

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. augusztus 16. 13:59
A nyersanyag Kinae lesz a politikai hatalom a táliboke. Másnak nem osztanak lapot. Ja és az idei kabuli Pride elmaradt :)
masikhozzaszolo
2021. augusztus 16. 10:35
HUH! Szavaznak majd? NANE!
mandiner71
2021. augusztus 16. 10:29
Roppant érdekesnek tűnik ez a tálib pacifikáció. Várjuk a fejleményeket. De milyen deal van a háttérben? SZSA, Kítaj i Rosszija ...
szürkeSzarvas
2021. augusztus 16. 09:21
Islam emirátus lesz. Mi egyéb lehetne. Talán "lib.dem."? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!