Bolton: Az amerikaiak nem vesztettek Afganisztánban, csak megunták a háborút

2021. július 16. 19:55

John Bolton úgy látja, az afganisztáni tálib hatalomátvétel után megnő annak a veszélye, hogy Pakisztán fölött is átveszik az uralmat a tálibok – hangzott el a CNN-en.

2021. július 16. 19:55
null

„Nem győztek le minket. Le kell hogy győzzenek, amikor elveszítesz egy háborút. Egyszerűen feladtuk, mert elvesztettük a türelmünket. Ez egy elég szomorú kommentár a mostani kormányra nézve, de nem vereség az Egyesült Államoknak” – mondta John Bolton a CNN-nek. Bolton, aki korábban George W. Bush, majd Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója volt, az interjúban kritizálta Joe Biden elnököt a csapatkivonás miatt.

Bolton szerint a tálibok át fogják venni az uralmat Afganisztánban, viszont „nem hajtanak végre Amerika ellen támadást már a hatalomátvétel másnapján, hanem több időre lesz szükségük.” A csapatkivonást bírálva azonban megjegyezte, hogy „inkább Afganisztánban érdemes megvédeni az ártatlan amerikaiakat, nem pedig Amerika égboltjain és utcáin.” Bolton szerint az afganisztáni tálib hatalomátvétel után ugyanis megnő annak a esélye, hogy Pakisztán fölött is átvehetik az uralmat a szélsőségesek, ez pedig előre nem látható következményekkel járhat, lévén Pakisztán katonai középhatalom és atomfegyverrel is rendelkezik.

A tálibok saját bevallásuk szerint Afganisztán 85%-át uralják, de a kormány úgy véli, ez csupán az ország felét jelenti a valóságban.

A csapatkivonást, melyet most Joe Biden véghezvisz, eredetileg Donald Trump kezdeményezte, mely miatt nyílt összetűzésbe is keveredett Boltonnal. Ezt követően Bolton könyvet is írt korábbi főnökéről. Az „A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat” című memoáról Donald Trump akkor arra emlékeztetett, hogy Bolton „titkosított információkat vitt magával és az elnökség idején publikálta ezeket”, s hozzátette, hogy ezzel szerinte a volt nemzetbiztonsági tanácsadó bűncselekményt követett el és „börtönbe kellene vonulnia ezért”.

című memoáról Donald Trump akkor arra emlékeztetett, hogy Bolton „titkosított információkat vitt magával és az elnökség idején publikálta ezeket”, s hozzátette, hogy ezzel szerinte a volt nemzetbiztonsági tanácsadó bűncselekményt követett el és „börtönbe kellene vonulnia ezért”.

 Fotó: Logan Cyrus / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. július 17. 18:50
Akkor ez a "háború" csk egy játék volt az amerikai katonáknak?... Elég viccesen hangzik!...
Öreg Palóc
2021. július 17. 08:24
Ezzel csak az a baj, hogy akiket az usgyik kimenekítenek onnan, azokat nem viszik haza, hanem szokásuk szerint rásózzák Európára, ahová majd mindenki más is menekülni akar, meg majd a rajtuk bosszút állni akaró talibánok is utánuk jönnek. Szóval lesz itt megint, gázolás, lövöldözés, robbantás, stb... Európai áldozatokkal együtt.
triumphator
2021. július 17. 08:08
20 évig(!) tartottak megszállás alatt egy országot és nem értek el vele semmit. Leszámítva az EU destabilizálását a "menekültválsággal". Ha viszont ez volt a cél, akkor teljes siker.
SwordFish
2021. július 17. 07:13
Az amerikaiak nem vesztettek Vietnamban sem, csak megunták a háborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!